News

Avertisment de ultimă oră al specialiștilor ANM. Se anunță căderi de grindină

09.08.2019 | 14:15
Avertisment de ultima ora al specialistilor ANM Se anunta caderi de grindina

Meteorologii de la ANM au emis un avertisment de ultimă oră. Pe parcursul acestei zile vor avea loc căderi masive de grindină și se vor semnala fenomene specifice instabilității atmosferice. Vremea rea a început să facă ravagii încă de dimineață în mai multe județe din Moldova, cele mai afectate fiind Vaslui și Iași. Furtunile vor continua până diseară.

Avertisment de vremea rea de la ANM pentru ziua de azi

Masa de aer cald va intra în coliziune cu masa de aer rece, iar asta va duce la intensificarea instabilității atmosferice caracterizate prin fenomene precum descărcările electrice și căderile de grindină. Ploile vin peste valori ridicate ale temperaturilor în mai multe zone din sudul țării, unde la umbră se ating până la 38-39 de grade Celsius.

Meteorologul Alina Șerban spune că sunt vizate Muntenia, Oltenia, dar și sudul Moldovei. Vor fi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar ploile vor căpăta aspect de vijelie. Ploile vor ajunge și în Dobrogea, mai puțin în zona litoralului. Ploile pot apărea și în Banat și centrul Transilvaniei în special după amiază.

avertizare anm
Ploile au făcut ravagii deja în Neamț, Vaslui și Iași. Sursa foto: Antena 3

Partea de sud și de est a țării, sub instabilitate atmosferică

„Pe pacursul zilei de astăzi vom ma avea astfel de fenomene specifice instabilităţii atmosferice, respectiv averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, poate chiar şi căderi de grindină, în mod deosebit în partea de sud şi de est a ţării: Muntenia, Moldova, poate chiar şi în Dobrogea, mai puţin zona litoralului”, avertizează Șerban.

„Ieri au fost fenomene specfice instabiltăţii atmosferice ce au determinat averse care au avut şi caracter torenţial. S-au înregistrat şi cantităţi mai importante de apă. Au fost însoţite de frecvente descărcări electrice, de intensificări ale vântului şi chiar căderi de grindină. Astfel de fenomene s-au semnalat totuşi pe arii restrânse”, a mai spus meteorologul ANM la Antena 3.