News

Avertisment de ultimă oră de la meteorologi! Grindină în aproape toată țara

19.05.2019 | 11:50
Avertisment de ultima ora de la meteorologi Grindina in aproape toata tara

Un avertisment de ultimă oră a venit din partea meteorologilor! Aceștia au anunțat că vremea va continua să fie instabilă, până marţi dimineaţa. Până atunci, în aproape toată țara sunt prognozate ploi torenţiale, dar și grindină şi vânt. Astfel, potrivit informării meteorologice emise, trebuie să știm că vor urma perioade lungi cu instabilitate atmosferică. Acestea se vor manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi grindină.

Avertisment de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi!

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp şi pe arii restrânse 35-40 l/mp. De remarcat că de marți informarea meteorologică se mai îmblânzește și, în mod normal, vremea ar intra în valori normale. Nu este singurul avertisment pe care meteorologii l-au emis în acest weekend. Aceștia au precizat că este cod galben de inundații pentru Cluj, Sălaj, Bihor și Hunedoara

Precipitațiile căzute în ultimul timp pun în pericol mai multe județe, avertizează hidrologii. Aceștia spun că se pot produce surgeri de apă pe versanți, iar vizate sunt în special localitățile de la deal și munte din cele 4 județe pentru care este valabil codul galben. Pot fi depășite cotele de atenție chiar și pe cele mai mici râuri din bazinele hidrografice de pe teritoriile acestor județe, incluzând aici în plus afluenții și râurile mici din județul Mureș.

Avertisment de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi! Ploaie
Lunca Dunării este singura zonă ferită de ploi. Sursă foto – captură INMH

Vară în Lunca Dunării

Ploile vor afecta însă şi nordul și centrul Moldovei, acolo unde se vor însemna averse considerabile însoțite de căderi de grindină și descărcări electrice. Masele de aer cald și rece se vor ciocni și vor produce în nordul, centrul Transilvaniei, Moldova și nord-vestul țării furtuni zgomotoase aproape toată ziua. Cantitățile de precipitații vor depăși 25 de litri pe metru pătrat. Sunt şi zone ceva mai liniștite.

Astfel, cele mai ridicate valori se vor înregistra în Oltenia și Muntenia, unde sunt așteptate valori de vară. Deși ploaia dă peste cap programul a mai bine de trei sferturi de țară, în Lunca Dunării meteorologii se așteaptă chiar și la vârfuri ale zilei cu 30 de grade Celsius