News
notix pixel id

Avertisment de ultimă oră din partea climatologilor. Ce fenomene se vor intensifica în România

23.05.2020 | 17:52
Avertisment de ultimă oră din partea climatologilor. Ce fenomene se vor intensifica în România
Un avertisment de ultimă oră din partea climatologilor arată că fenomenele extreme se vor intensifica în România
ADVERTISEMENT

Un avertisment de ultimă oră din partea climatologilor arată că fenomenele extreme se vor intensifica în România.

Avertisment de ultimă oră din partea climatologilor

Modelele dezvoltate de climatologii americani arată că mișcarea aerului se modifică la nivel global, ceea ce va avea ca efect, printre altele, un sezon de furtuni mai intense decât până acum.

”Modificarea mișcării aerului la nivel global, în jurul tropicelor, va favoriza un sezon al furtunilor mai intens decât în anii trecuți. Puterea uraganelor crește o dată cu temperatura apei la suprafața oceanelor”, este avertismentul lansat de climatologul Roxana Bojariu.

ADVERTISEMENT

Acest lucru va afecta și România, unde fenomenele extreme își vor face apariția mai des și mai puternic, indiferent dacă e vorba de caniculă sau de tornade, a mai spus aceasta la Digi24.

”Vor fi alternanțe de perioade lungi de căldură intensă, cu perioade scurte de furtuni violente”

La nivel global se ia în calcul introducerea categoriei 6 la uragane, pentru cele care dezvoltă vânturi de peste 252 km/h (în momentul de față, uraganele sunt clasificate de la 1 la 5, în funcție de puterea vântului).

ADVERTISEMENT

Toate aceste modificări climatice vor avea consecințe și România, unde ne putem aștepta în continuare la fenomene extreme, dar de intensitate mai mare: vânt, furtuni, tornade, valuri de caniculă.

”Modelele arată că vor fi alternanțe de perioade lungi de căldură intensă, cu perioade scurte de furtuni violente, cu manifestări locale”, a mai precizat Roxana Bojariu.

ADVERTISEMENT

Climatologul a menționat că acest lucru poate avea efecte negative asupra solului, care va primi cantități masive de apă pe suprafețe restrânse, ceea ce poate afecta agricultura, dar și comunitățile.

De curând, imagini spectaculoase au avut loc în judeţul Galaţi, în localitatea Cudalbi, unde a fost surprinsă o tornadă de praf. Judeţul a fost sub cod portocaliu de vânt, iar rafelele au ajuns la 100 de kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri