News

Avertisment dur al lui Octavian Jurma în legătură cu valul patru: “Intrăm într-un scenariu de coşmar dacă vârful nu rămâne la 12.000 de cazuri pe zi”

Cercetătorul Octavian Jurma crede că situația epidemiologică se va agrava considerabil peste două săptămâni ca urmare a deschiderii școlilor.
14.09.2021 | 19:07
Avertisment dur al lui Octavian Jurma in legatura cu valul patru Intram intrun scenariu de cosmar daca varful nu ramane la 12000 de cazuri pe zi
Octavian Jurma se așteaptă la o creștere accelerată a cazurilor de Covid-19/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Efectele deschiderii școlilor în condițiile în care profesorii nu sunt vaccinați și nu există o politică strictă de testare va avea drept consecință o creștere apreciabilă a cazurilor de Covid-19 peste două săptămâni, Octavian Jurma apreciind că această creștere este greu de anticipat.

Cercetătorul timișorean a spus că din experiența valurilor trecute se știe că de fiecare dat când elevii s-au reîntors în sălile de clasă numărul cazurilor noi a crescut considerabil, însă aceste creșteri surveneau în perioade de platou al epidemiei, pe când acum valul 4 este într-o creștere accelerată.

ADVERTISEMENT

Făcând o comparație cu festivalurile de mari proporții organizate în acest sezon festival, Jurma crede că acestea au fost mai sigure din punct de vedere epidemiologic decât condițiile în care au revenit elevii în școli.

Festivalurile de muzică, mai sigure decât școlile

Comentând pentru FANATIK numărul mare de infectări noi anunțat marți de către Grupul de Comunicare Strategică, Octavian Jurma îl pune pe seama scăderii imunității generale a populației, atât în cazul celor vaccinați, cât și la persoanele care au trecut deja prin boală. „Vedem că această rezistență scade și vedem o accelerație a pandemiei. Asta vine să confirme niște ipoteze teroretice care până acum nu au putut fi confirmate. Presupunând că imunitatea de turmă începe să scadă după 180 de zile, putem face un calcul și să spunem că a fost maximală la sfârșitul lunii aprilie când am avut și impactul vaccinării pe tulpina Alpha și pe cel al imunității naturale pe cale de infectare. După asta, imunitatea a început să scadă și ar fi trebuit să fie înlocuită de imunizarea prin vaccinare”, a declarat medicul timișorean.

ADVERTISEMENT

Însă imunizarea prin vaccinare a bătut pasul pe loc, iar măsurile de relaxare din 15 mai au făcut vaccinarea și mai puțin atractivă, iar situația a devenit și mai proastă. „Valul a fost foarte puternic alimentat cu combustibil de relaxările de la 1 august care au fost cele mai mari, cu evenimente foarte mari, precum festivaluri de 70.000 de oameni, dar vedem mai ales efectul cumulat al micilor evenimente precum nunțile foarte numeroase, care sunt ca un fel de roi, cu impact chiar mai mare decât festivalurile. Aceste evenimente nu au niciun fel de măsură de prevenție. Deschiderea școlilor îl putem considera un festival cu 3 milioane de oameni care se vor întâlni regulat în clase, în multe cazuri puțin salubre, fără măsuri de protecție. Un festival de care se va întinde pe mai multe luni de zile”, a constatat Jurma.

Numai că măsurile de siguranță sunt, în cazul școlilor, mult mai reduse decât la festivalurile din timpul verii, unde nu s-a putut intra fără certificat de vaccinare, fără testare sau dovadă de trecere prin boală.

ADVERTISEMENT

Nu suntem mai bine protejați, dimpotrivă. Nu folosim niciunul dintre intrumentele folosite, de exemplu, la Untold, care au avut criterii foarte stricte de selecție, cu 75% din oameni vaccinați, cu testare la intrare. Lucrurile astea se puteau face și la școli, cu un sistem uriaș de filtrare. Și la Untold, după ce s-a intrat înăuntru, măștile nu au mai fost purtate, dar filtrul acela a fost foarte important”, crede cercetătorul.

În schimb, procentajul profesorilor vaccinați este sub cel al participanților de la Untold, iar testarea se va face pe scară limitată.

ADVERTISEMENT

Impactul deschiderii școlilor s-a văzut întotdeauna la două săptămâni, și în februarie și în septembrie, când debutează panta ascendentă a infectărilor. Niciun alt eveniment social nu se poate compara ca impact cu deschiderea școlilor: o uriașă mobilizare, cu transport în comun, un talmeș-balmeș care amestecă populația. Dacă am avea școli de proximitate în care elevii să meargă 5 minute pe jos până la școală, fără să mai fie aduși de bunici sau părinți după clasa a V-a, ar fi altceva (…) Vaccinarea este o problemă în școli. La Untold au fost 75% vaccinați ceea ce este un vis pentru școli. N-avem 75% din profesori vaccinați, să nu ne închipuim că aceștia vor purta măști în cancelarii și se vor comporta altfel decât acești tineri. Prea aruncăm noi anatema pe tineri că sunt iresponsabili, când adulții sunt mai iresponsabili decât ei. Copiii care s-au distrat la Untold au fost mult mai responsabili decât profesorii lor la care se vor întoarce”, a apreciat Octavian Jurma.

Statul face inutile regulile individuale de prevenție

Acesta a deplâns faptul că în școli nu există nicio măsură suplimentară de protecție prin comparație cu celelalte spații publice, deși riscul epidemiologic este mult mai mare. În aceste condiții, se poate spune că statul are un comportament imoral față de cetățenii săi pe care îi obligă să își trimită copiii la școală, dar fără să impună vaccinarea obligatorie a profesorilor sau testarea obligatorie de două ori pe săptămână. Astfel, un copil se poate infecta cu o formă asimptomatică a bolii și, la rândul lui, își poate infecta familia în care, nu de puține ori, sunt membri care au un risc ridicat în caz de infecție cu SARS-CoV-2. Asta indiferent de măsurile de protecție luate

Iar toate acestea vor surveni pe fondul unei evoluții a variantei Delta care a depășit deja estimările anterioare și care oricum este mai agresivă cu populația tânără decât tulpinile anterioare. „Cea mai dramatică evoluție o au decesele și prognoza de 100 de decese pe zi spre sfârșitul lunii septembrie începe să se vadă din această săptămână. Impactul deschiderii școlilor este incalculabil în acest moment”, susține Jurma.

Din aceste motiv este greu de calculat și momentul în care valul 4 își va atinge vârful. În plus, apogeul acestui val ar putea să depindă de atingerea unui prag de imunizare de 50%, potrivit unor ipoteze, însă în România nu se știe care este acest prag pentru că nu se fac studii de seroprevalență.

Zile cu până la 12.000 de cazuri noi

Cel mai optimist vârf era de 6.000 de cazuri pe zi la jumătatea lui octombrie, dar la ora asta este puțin probabil că ne vom opri acolo. Vom ajunge la 6.000 de cazuri săptămâna viitoare. La asemenea accelerație, este aproape imposibil să te oprești decât fie prin lovirea unui zid de imunitate, fie printr-o decizie politică să nu se mai numere cazurile, că s-a mai văzut. Scenariul pesimist este că vârful va fi în jurul vârfului din valul doi. Asta înseamnă că putem la 10.000 de cazuri pe zi, însă media în acea perioadă a fost cam de 8.500-9.000. În luna octombrie am putea atinge acest vârf, poate chiar zile cu 10-12.000 cazuri noi, dar ar trebui să se instaleze un platou. Dacă nu se oprește nici atunci intrăm în zona scenariului de coșmar, într-un abis la care ne-am uitat în valul doi, dar atunci s-au luat niște măsuri care ne-au tras de pe marginea prăpastiei, chiar dacă numărul deceselor a fost dublu față de cât ni s-a spus. A fost o catastrofă limitată și cosmetizată”, crede Octavian Jurma.

Acesta susține că eficiența măsurilor de combatere depinde în egală măsură de vaccinare, cât și de celelalte măsuri de pevenție, separate având eficiență limitate. „Țările care s-au bazat doar pe vaccinare au probleme. Vedeți Marea Britanie unde vaccinarea s-a întors împotriva lor pentru că au refuzat și celelalte măsuri non-farmaceutice, care sunt prin definiție nepopulare. Israel gestionează cu greu valul 4. Noi nu am măsurat niciodată cât de sus se poate duce un val în România. Depinde dacă se iau măsuri sau nu (…) Nu știm ce vor face autoritățile care sunt extrem de impredictibile. Singurul lucru predictibil la autorități a fost relaxarea, niciodată nu s-au abătut de la o relaxare indiferent ce s-a întâmplat din punct de vedere epidemiologic”, a încheiat Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT