News

Avertisment dur al Patriarhului Daniel către preoții care vorbesc despre vaccinare. ”Vor fi sancționați pentru neascultare și indisciplină”

Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în care le solicită acestora să se abțină de la comentarii privind vaccinarea împotriva Covid-19.
24.10.2021 | 14:11
Avertisment dur al Patriarhului Daniel catre preotii care vorbesc despre vaccinare Vor fi sanctionati pentru neascultare si indisciplina
ADVERTISEMENT

Deranjat de apariția în spațiul public a mai multor luări de poziție privind pandemia în care sunt implicate înalte fețe bisericești, Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare în care amenință cu sancțiuni drastice pe cei care vor mai opina despre pandemie sau vaccin.

Patriarhul Daniel critică faptul că au existat unii ierarhi care au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe Române și îl dă ca exemplu pe episcopul de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate, amintește G4Media.ro, care a intrat în posesia scrisorii.

ADVERTISEMENT

”Nu se respectă disciplina comunicării în BOR”

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR”, și-a început epistola Preafericitul Daniel.

”Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

ADVERTISEMENT

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, notează Patriarhul Daniel.

”Au adus un deficit de imagine Bisericii”

”Luările de poziție individuale privind relațiile Stat-Biserică la nivel național nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă, generând deja atât reacții în presă, care au adus un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”, a continuat Patriarhul BOR.

ADVERTISEMENT

”În caz contrar, vor fi sancționați pentru neascultare și indisciplină, conform Sfintelor Canoane și prevederilor statutare și regulamentare”, a amenințat Patriarhul Daniel.

În încheierea epistolei publicată de g4media.ro, ÎPS Daniel le cere capilor bisericii să se abțină de la orice fel de comentarii privind viața politică sau aspecte care țin de contextul actualei pandemii.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului, un obișnuit al contestării vaccinării

Pe lângă Ambrozie, episcopul de Giurgiu, și arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, își făcuse un obicei din a-și manifesta ostilitatea la adresa campaniei guvernamentale de vaccinare.

”Au fost atâtea sentințe care au arătat că este fără temei constituțional această interdicție a nevaccinaților. Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin, a obligativității vaccinului?”, a declarat recent Teodosie, într-o emisiune.

ADVERTISEMENT