Omicron ar putea îmbolnăvi circa 60% din populație, avertizează directorul OMS din Europa.
Acest lucru se va întâmpla chiar în această primăvară, așa că lucrurile nu se anunță deloc roz în ceea ce privește evoluția pandemiei, conform declarațiilor oficialului OMS.
Totuși, vestea dată de Hans Kluge vine în contexul în care el a precizat și că varianta Omicron ar putea fi ultima a pandemiei de coronavirus.
El a numit „plauzibil” scenariul în care sfârșitul pandemiei este aproape, doarece după valul de infectări vor exista câteva luni de imunitate generală, fie că este pusă pe seama vaccinului sau a trecerii prin boală.
„Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP.
„Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a precizat el.
Totuși, chiar dacă pandemia s-ar putea încheia după valul de infectări cu Omicron, acest lucru este departe de a se întâmpla.
Trebuie să fim în continuare vigilenți, transmite șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Europa.
„Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a precizat Kluge.
Faza „acută” a pandemiei ar putea fi încheiată în 2022, speră Hans Kluge, iar atenția autorităților abilitate să poată fi îndreptată în altă direcție.
„Pandemia este departe de a se încheia, dar sunt încrezător că putem sfârși faza acută în 2022 și ne vom putea ocupa de alte amenințări în zona de sănătate care necesită urgent atenția noastră”, a mai spus Kluge într-o declarație pentru presă.
Declarațiile șefului OMS din Europa vin în contextul în care țările europene impun măsuri tot mai dure pentru a limita răspândirea virusului.
Spre exemplu, în Franța a fost introdus pașaportul de vaccinare în industria ospitalității, dar și pentru accesul în bar sau restaurant.