Avertisment: eşti în pericol pe Facebook! Trebuie să faci setarea asta chiar acum

Când vine vorba de intimitatea datelor în online, nu am putea spune că Facebook este cel mai sigur loc în care să-ţi laşi datele. Compania a avut numeroase probleme din cauza faptului că a...
11.10.2015 | 14:30
Avertisment esti in pericol pe Facebook Trebuie sa faci setarea asta chiar acum
ADVERTISEMENT

Când vine vorba de intimitatea datelor în online, nu am putea spune că Facebook este cel mai sigur loc în care să-ţi laşi datele. Compania a avut numeroase probleme din cauza faptului că a încălcat, de câteva ori, intimitatea utilizatorilor, dar acum hackerii sunt cei care s-ar putea folosi de reţea pentru a-ţi fura identitatea.

Utilizatorii de Facebook sunt sfătuiţi să îşi verifice setările ce ţin de confidenţialitate după ce un inginer software a descoperit o modalitate simplă şi rapidă de recolta informaţii despre mii de utilizatori.

ADVERTISEMENT

Reza Moaiandin, inginerul software pomenit mai sus, a explicat cum a reuşit să obţină numele, fotografiile de profil şi locaţia utilizatorilor prin exploatarea unei funcţionalităţi ascunsă de Facebook în spatele unui meniu de setări destul de complicat.

Funcţionalitatea permite oricui să găsească un utilizator de Facebook pe baza numărului de telefon mulţumită setării ”Who can look me up?” (trad. – Cine mă poate căuta) care, în mod implicit, este setată pe ”everyone” (trad. – toată lumea). Astfel, oricine îţi introduce numărul de telefon în caseta de căutare de pe Facebook îţi poate găsi imediat profilul, chiar dacă numărul de telefon nu este afişat public.

ADVERTISEMENT

Moaiandin a folosit un algoritm foarte simplu pentru a genera mii de numere de telefon din SUA, Marea Britanie şi Canada, după care le-a trecut printr-un API al Facebook pentru a verifica care dintre ele sunt asociate unor conturi.

Odată identificate conturile, el a putut să obţină numeroase informaţii despre utilizatori. Cu toate că informaţia era publică, faptul că poţi asocia un număr de telefon format aleatoriu cu un profil de Facebook este îngrijorător. ”Ar putea fi o problemă majoră de phishing dacă nu se stabileşte nicio limită”, a explicat acesta pe blogul lui. Practic, cei 1.44 miliarde de utilizatori ai Facebook ar putea fi victimele hackerilor şi a vânzătorii de pe piaţa neagră.

ADVERTISEMENT

Inginerul a raportat descoperirile sale către Facebook de două ori – în aprilie şi în iulie – dar un angajat al companiei i-a răspuns că nu i se pare a fi o vulnerabilitate. Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că ”orice foloseşte reţeaua are control asupra informaţiilor pe care le împărtăşesc”, iar dezvoltatorii pot accesa numai informaţii ”pe care oamenii au ales să le facă publice”.

Cei care sunt îngrijoraţi de cele prezentate mai sus, trebuie să ştie că rezolvarea este una simplă. Un click pe săgeata cu vârful în jos din partea dreapta sus a ecranului îţi va permite să accesezi opţiunea ”setări”. Apoi, în partea stânga a ecranului alege ”confidenţialitate” şi în dreptul ”cine te poate căuta folosind numărul de telefon pe care l-ai oferit” apasă pe ”editează” şi selectează ”prietenii”.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.playtech.ro

Tags: