News
notix pixel id

China „ar putea lansa un atac nuclear asupra SUA”. Avertismentul unui general american, îngrijorat de racheta hipersonică testată de Beijing

 Un general american manifestă îngrijorări față de racheta hipersonică testată de China în această vară. Potrivit lui, Beijingul ar putea lansa un atac nuclear asupra SUA.
18.11.2021 | 16:46
China „ar putea lansa un atac nuclear asupra SUA”. Avertismentul unui general american, îngrijorat de racheta hipersonică testată de Beijing
Ingrijorari fata de racheta hipersonica testata de China in aceasta vara. Sursa foto: Al Jazeera
ADVERTISEMENT

Cel care a făcut un astfel de avertisment este generalul american John Hyten, adjunctul șefului statului major al forțelor americane. El spune că racheta hipersonică testată de Beijing, în vară  ”a făcut înconjurul lumii” și crede că chinezii ar putea, într-o zi, ataca nuclear SUA.

”Au lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune. A făcut înconjurul lumii, lansată cu un vehicul hipersonic care s-a întors înapoi în China, lovind o țintă din China”, a spus John Hyten pentru CBC News.

Racheta hipersonică a Chinei ar fi făcut înconjurul lumii

Hyten a fost întrebat în cadrul interviului dacă racheta hipersonică a Chinei și-a atins ținta, iar el a răspuns: ”Suficient de aproape”.

ADVERTISEMENT

John Hyten a mai subliniat faptul că armata chineză evoluează pe zi ce ce trece, într-un ritm uimitor și își dezvoltă în același mod și armamentul.

Pe lângă generalul american, și Pentagonul ar fi avertizat într-un raport din luna noiembrie faptul că Beijingul își dezvoltă zilnic arsenalul nuclear, iar în următorii zece ani ar putea avea până la 1.000 de focoase nucleare.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu ar întrece SUA din punct de vedere al numărului focoaselor nucleare (Washington-ul are în prezent 3.750 de focoase, potrivit Departamentul de Stat, n.r), iată că tot există temeri față un atac nuclear.

Nu doar China, ci și Rusia își dezvoltă echipamentul de rachete hipersonice. Drept urmare, Pentagonul acordă de ceva timp o prioritate creării armelor hipersonice și se fac exerciții. De curând, Pentagonul a efectuat un test american cu rachetă hipersonică în luna octombrie, dar care nu ar fi fost prea benefic.

ADVERTISEMENT

China ar fi testat în secret racheta hipersonică

Racheta hipersonică ar fi fost testată în mare secret de Beijing, dar China neagă o astfel de acuzație: ”Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spaţial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

Acesta a mai explicat faptul că posibilul vehicul spațial a fost, de fapt, un ”test de rutină” și care a vizat tehnologia de reutilizare a vehiculului.

ADVERTISEMENT

Financial Times a informat prima oară cu privire la racheta hipersonică testată de China. Ulterior, Ministerul de Externe chinez a explicat că testul a avut loc în iulie și nu în august.

În ceea ce privește testul de rutină, purtătorul de cuvânt a mai spus că ”oferă o metodă ieftină şi convenabilă oamenilor pentru a călători în şi înapoi din spaţiu”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri