News

Avertisment înfiorător de la Banca Mondială. Vine recesiunea

Banca Mondială a anunțat oficial că omenirea e tot mai aproape de recesiune, astfel că pentru toată lumea urmează vremuri grele.
16.09.2022 | 07:34
Avertisment infiorator de la Banca Mondiala Vine recesiunea
Portofel gol, vine criza. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Anunțul Băncii Mondiale a fost făcut în contextul în care băncile centrale din întreaga lume au decis să mărească simultan rata dobânzilor pentru a combate inflația.

Banca Mondială anunță că vine recesiunea

”Cele mai mari trei economii ale lumii, Statele Unite, China și zona euro, au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune”, au transmis reprezentanții băncii, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Potrivit instituției financiare, încrederea consumatorilor a scăzut mai mult decât se întâmpla în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare. E considerată cea mai accentuată încetinire după redresarea post-recesiune din 1970.

“Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a anunțat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

ADVERTISEMENT

Expertul a menționat că e extrem de îngrijorat că aceste tendințe se vor menține și vor avea consecințe ”devastatoare” pentru economiile de piață în curs de dezvoltare.

”Creșterile sincronizate ale ratelor dobânzilor în curs de desfășurare la nivel mondial și acțiunile politice conexe vor continua probabil până anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19”, a completat reprezentantul băncii.

ADVERTISEMENT

Dacă presiunile de pe piața muncii și întreruperile în aprovizionare rămân la nivelul curent, deci situația nu se îmbunătățește, rata globală a inflației va rămâne la 5% în 2023, dublu față de media pe cinci ani, înainte ca pandemia să lovească.

Veștile sunt foarte proaste pentru omul de rând, pentru că băncile vor fi nevoite să majoreze dobânzile cu 2%, pe lângă o creștere de 2% deja observată în piață, mai explică specialiștii. Asta s-ar traduce prin încetinirea creșterii PIB-ului global la 0.5% în 2023.

ADVERTISEMENT

Malpass crede că politicienii ar trebui să se concentreze pe stimularea producției și să renunțe la ideea reducerii consumului. Totodată, vicepreședintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a punctat că inflația va fi redusă cu ajutorul politicilor monetare și fiscale, însă situația se va agrava și va duce la încetinirea creșterii globale.

ADVERTISEMENT