Într-o perioadă în care numărul zilnic al cazurilor SARS-CoV-2 este doar de ordinul sutelor, la ușa României bate o altă problemă: valul de viroze.
La începutul acestei săptămâni, medicul Mihai Craiu a transmis un avertisment sever pentru români. Doctorul pediatru spune că urmează un val de infecții mult mai mare decât în anii precedenți.
Cunoscutul cadru medicale atrage atenția că riscul cel mai mare apare la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost născuți prematur.
Dr. Craiu atrăgea atenția încă din debutul acestei luni în privința faptului că sezonul de boli virale în care am intrat va fi unul cu probleme pentru copiii mici.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul pediatru spune că în această iarnă ne vom confrunta cu unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani.
Unele state europene, cum e Franța, au activat deja planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de viroze respiratorii. Probleme sunt și în SUA, unde sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.
”Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.
A inceput acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc
Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, avertizează dr. Craiu.
Mihai Craiu subliniază că și în România a început sezonul virozelor. Acesta avertizează că este important ca părinții să țină cont de câteva sfaturi.
”Iar la noi abia a început. Bun. Asta e… Suntem ‘deștepți’ și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România…”, scrie medicul pe pagina sa de socializare.
În finalul postării sale, medicul pediatru oferă câteva sfaturi pentru părinții din România cu copii mici. Acesta explică faptul că cei mai predispuși la a face forme grave sunt copii de sub 6 luni, precum și sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice.