News

Avertisment lansat de OMS cu privire la COVID-19. Cere retestarea tuturor cazurilor de pneumonii suspecte de la finalul anului trecut

06.05.2020 | 14:33
Avertisment lansat de OMS cu privire la COVID19 Cere retestarea tuturor cazurilor de pneumonii suspecte de la finalul anului trecut
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății avertizează țările să cerceteze orice analize medicale legate de cazurile suspecte din trecut, după ce s-a descoperit un raport potrivit căruia infecția COVID-19 a apărut în decembrie în Franța, mai devreme decât s-a crezut inițial.

Ce analize medicale trebuie să verifice din nou fiecare țară

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a fost descoperit un raport potrivit căruia infecția COVID-19 a apărut în decembrie în Franța, mai devreme decât s-a crezut inițial și avertizează țările să cerceteze orice analize medicale legate de cazurile suspecte din trecut, potrivit The New York Times.

ADVERTISEMENT

OMS spune că descoperirea din Franța “nu este surprinzătoare”, cu toate că datele arată că infecția COVID-19 a fost raportată de autoritățile chineze pe 31 decembrie și nu se credea că acesta a fost răspândită în Europa până în ianuarie.

“Această descoperire oferă o altă imagine asupra a tot ceea ce știam și ne ajută să înțelegem mai bine potențialul traseu al virusului”, a declarat Christian Lindmeier , purtătorul de cuvânt al OMS, în cadrul unei întâlniri a Națiunilor Unite din Geneva.

ADVERTISEMENT

Lindmeier este de părere că și alte cazuri ar putea ieși la iveală în urma retestării probelor colectate înainte de confirmarea virusului în Europa.

Ce au descoperit specialiștii despre cazul din Franța

Declarația reprezentantului OMS vine după ce un spital din Franța a dispus retestarea unor probe colectate în trecut de la pacienți al cărui diagnostic a fost pneumonie.

ADVERTISEMENT

În urma retestării s-a descoperit că unul dintre pacienți avea coronavirus încă de pe 27 decembrie, cu o lună înainte ca guvernul francez să confirme existența primelor cazuri de infecție COVID-19.

Chiar și așa, descoperirea nu sugerează că virusul ar fi provenit inițial din altă parte decât Wuhan, China. Se crede însă că primul caz descoperit acum în Franța ar avea legătură cu o persoană ce a călătorit aici din China în decembrie, înainte ca virusul să fie identificat sau raportat de autoritățile de la Beijing.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, datele nu arată că pacientul francez, un vânzător de pește, ar avea vreo legătură directă cu China sau un istoric al călătoriilor către sau dinspre această destinație, iar experții spun că este nevoie de o anchetă mult mai amănunțită.

Lindmeier a încurajat și alte state să verifice raportările cazurilor de pneumonie cu origine neclară de la finalul lui 2019, lucru ce ar oferi “o imagine și mai clară” asupra pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT