News

Avertisment oficial de la Alexandru Rafila! Nu încercaţi să cumpăraţi Remdesivir de pe internet!

03.05.2020 | 10:07
Avertisment oficial de la Alexandru Rafila Nu incercati sa cumparati Remdesivir de pe internet
Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă în privința unui medicament. Sursa foto - Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Avertisment oficial de la Alexandru Rafila! Reprezentantul României la OMS le-a recomandat oamenilor să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, noul medicament autorizat în Statele Unite ca terapie pentru Covid-19, pentru că produsul care ar fi de vânzare online în mod sigur este contrafăcut.

Avertisment oficial de la Alexandru Rafila!

Medicul atrage atenția și spune că acest medicament nu se găseşte în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, şi numai pacienţilor în stare critică.

ADVERTISEMENT

„Eu sunt convins că deja se găseşte pe internet. Dar nu se găseşte de fapt medicamentul, se găseşte un nume şi un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave.

Nu încercaţi să cumpăraţi Remdesivir de pe internet!

Nu se administrează acasă şi nu se administrează preventiv!”, a avertizat profesorul Rafila la  Digi24.

ADVERTISEMENT

Rafila a adus aminte de faptul că au existat persoane care au luat cantităţi mari de hidroxiclorochină preventiv – şi în România, şi în alte ţări.

”S-a mai întâmplat şi în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecţii parazitare şi ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, a mai zis profesorul Rafila.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este destul de rezervat în privinţa eficienţei acestui medicament în tratarea Covid-19.

Deocamdată informaţiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii şi, spune profesorul, trebuie luat în calcul şi factorul politic şi economic care apare în recomandarea acestei terapii.

ADVERTISEMENT

„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgenţă de agenţia americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului.

Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numeşte enzima respectivă, şi acţionează prin blocarea acelei enzime.

Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecţiei cu virusul Ebola.

A mai fost utilizat şi în alte infecţii produse de alte tipuri de coronavirus şi acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecţia cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila.

„N-aş spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea aşteaptă un medicament care să rezolve problema pacienţilor cu forme grave şi aşteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de aşteptare”, a mai zis Rafila.

 

ADVERTISEMENT