News

Avertisment pentru cei care refuză vaccinarea anti-Covid. La ce riscuri se supun

17.01.2021 | 18:36
Avertisment pentru cei care refuza vaccinarea antiCovid La ce riscuri se supun
ADVERTISEMENT

În plină campanie de vaccinare anti-Covid 19, medicul Virgil Musta transmite un avertisment important pentru cei care refuză să se imunizeze contra acestui virus.

Medicul reamintește că vaccinarea nu este obligatorie și este firesc să fie persoane care refuză serul, însă pe de altă parte ține să le reamintească anti-vacciniștilor că se supun la riscuri majore pe termen mediu și lung.

ADVERTISEMENT

Musta recunoaște că și el a luat în calcul riscurile înainte de a se vaccina anti-Covid, iar în final a decis să se vaccineze, date fiind probleme care ar putea apărea în viitor.

Avertisment pentru cei care refuză vaccinarea anti-Covid transmis de medicul Musta

Virgil Musta, o figură cunoscută din lumea medicală în această perioadă a pandemiei, are un mesaj clar pentru toți cei care nu vor să se vaccineze contra noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara a primit şi cea de-a doua doză de vaccin și a ținut să explice care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele vaccinării împotriva Covid-19.

Într-o postare în mediul online, medicul din Banat a precizat că cei care refuză vaccinarea riscă să facă boala sub o formă medie sau critică. De asemenea, el a povestit că a văzut de-a lungul timpului și simptome post-Covid destul de persistente, precum oboseala, furnicăturile și chiar diferite dureri.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cazul în care o persoană se vaccinează, aceasta are șanse foarte mari de a putea scăpa de astfel de urmări.

”Dacă nu mă vaccinez: mai devreme sau mai tarziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%.

ADVERTISEMENT

În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie şi severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viaţa

Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilităţi, transpiraţii intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap şi chiar la o serie de persoane care au facut forme uşoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare”, a mai scris Virgil Musta”, spune Dr. Musta pe o pagină Facebook.

Virgil Musta, despre cine se poate vaccina

Virgil Musta a explicat faptul că în majoritatea bolilor cronice există recomandare de vaccinare. Persoanele peste 65 de ani sunt cele care trebuie să ia în calcul neapărat vaccinarea, deoarece ele se află într-o grupă cu risc ridicat.

”Pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactaţi virusul SARS-CoV-2!

Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficienţa renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar şi alte boli cronice ne-enumerate aici) reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecţiei SARS CoV-2.

De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare. Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viaţa lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulţime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete”, mai scrie Musta.

“În ceea ce priveşte nivelul de acoperire vaccinală şi intenţia de vaccinare a populaţiei generale, cred că doar prin prezentarea clară, transparentă şi onestă a beneficiilor şi riscurilor oamenii vor putea decide în cunoştinţă de cauză ce doresc să facă (…)”, a declarat şi Valriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT