Sporturi

Avertisment pentru români! „Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare”

30.12.2020 | 07:26
Avertisment pentru romani Trebuie sa fim pregatiti in permanenta pentru un cutremur mare
ADVERTISEMENT

Avertisment ferm pentru români în privința cutremurelor. Conform unui specialist în domeniu, un seism mare în România nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”.

Anunțul a fost făcut de cercetătorul Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului. „Eu sper să fie nu prea devreme.

ADVERTISEMENT

Întrucât activitatea (seismică – n.r.) deocamdată nu dă semne că ar fi aproape producerea unui cutremur mare , însă trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat la Digi 24, Mircea Radulian.

Avertisment pentru români!

„Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită.

ADVERTISEMENT

A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”, a mai transmis seismologul.

„Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate.

ADVERTISEMENT

Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând.

Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian.

ADVERTISEMENT

De altfel, expertul a ținut să sublinieze că există o diferență mare între cutremurele de suprafață, cum a fost cel din Croația și cele de adâncime, cum sunt cele din Vrancea.

Ultimele, se produc, în general, la zeci de kilometri adâncime și au efecte mult mai mici. „Practic, la 6,4 noi nu avem probleme mari. În schimb, pentru cutremurele de suprafață, mai ales în zona din apropierea epicentrului, pot să fie distrugeri foarte mari.

Chiar dacă magnitudinea nu este așa de mare, fiind de 4 sau de 5, dacă sunt aproape de suprafață, energia eliberată ajunge repede la suprafață și cu o amplitudine mare și atunci mișcarea este mult mai intensă.

Cutremurele de suprafață generează niște unde de suprafață, care sunt destul de puternice și pe măsură ce se propagă la distanță, crește cumva perioada lor, devin din ce în ce mai lente în mișcare”, a mai transmis Mircea Radulian.

ADVERTISEMENT