News

Avertisment pentru români! Un nor toxic se va abate asupra țării. Cele mai afectate zone

Erupția vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare a generat un nor de gaze toxice care se află deasupra Europei și va acoperi și România.
26.09.2021 | 13:29
Avertisment pentru romani Un nor toxic se va abate asupra tarii Cele mai afectate zone
Avertisment pentru români! Un nor toxic se va abate asupra țării. Cele mai afectate zone Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Norul a ajuns deja deasupra Europei, în special a Spaniei şi a părţii de sud a Italiei, iar agenţiile de mediu monitorizează modificările atmosferice.

Acumularea de gaze toxice ajunge duminică și deasupra României. Va intra prin zona Timișoarei și va cuprinde în următoarele ore întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Avertisment pentru români! Un nor toxic se va abate asupra țării. Cele mai afectate zone

Experții internaționali estimează însă că impactul pe care gazele emise de vulcanul Cumbre Vieja îl va avea asupra calităţii aerului va fi unul mic, după cum a precizat cercetătorul Mark Parrington, de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus.

Norul conține compuși care ar putea afecta compoziția chimică a atmosferei și ar putea influența cantitatea de ozon, explică Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași.

ADVERTISEMENT

“Este un fenomen violent, cumva previzibil, pentru că au fost o serie de cutremure înainte și populația a fost avertizată.

Norul de compuși chimici, fie cenușă vulcanică, fie dioxid de sulf, poate și clor, brom, deci compuși ce pot afectat compoziția chimică a atmosferei la altitudine, ce pot influența și cantitatea de ozon, până la urmă.

ADVERTISEMENT

Acest nor a intrat în țară sau intră prin partea de vest și până mâine acoperă aproape toată țara”, a explicat profesorul Silviu Gurlui pentru Antena 3.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că norul se va deplasa peste România în intervalul 26 – 28 septembrie.

ADVERTISEMENT

“La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus, și, așa cum arată datele furnizate de acest serviciu, putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la ideea că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor. Dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țării, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel întreg teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie.

Așadar, monitorizăm din punct de vedere meteorologic evoluția, ca urmare a datelor furnizate de acest serviciu și pe măsură ce avem date noi cu siguranță vom veni cu ele în atenția dumneavoastră”, a declarat pentru același post de televiziune Elena Mateescu.

Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă în data de 19 septembrie. Circa 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse, dar până în prezent nu au fost înregistrate decese.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo,...
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo, a murit la doar 16 ani
Puşcărie obligatoriu! Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a...
Puşcărie obligatoriu! Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi