News

Rusia, avertisment dur pentru România: „Scutul de la Deveselu este o amenințare la adresa securității noastre”

07.05.2021 | 08:33
Rusia avertisment dur pentru Romania Scutul de la Deveselu este o amenintare la adresa securitatii noastre
usia, avertisment pentru România. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a afirmat că există forțe politice în România interesate să mențină relațiile româno-ruse la un nivel scăzut.

Într-un interviu pentru Metropola TV, Kuzmin a afirmat că România are revendicări nejustificate la adresa Rusiei, referindu-se inclusiv la tezaurul dus la Moscova.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul rus a susținut în România rusofobia este cultivată încă de pe băncile școlilor, în timp ce rușii nu au complexe în relația cu românii.

„Brejnev l-a sfătuit pe Ceaușescu să uite de aur”

În 1989 a început o nouă eră și noi ne întoarcem la aceleași stereotipuri care, în ultimă instanță, ar trebui discutate de istorici pe baza documentelor și arhivelor. Ele sunt aruncate într-un fel de dialog politic de România, nu de Rusia, nici de URSS la vremea sa (…) La un moment dat Leonid Ilici Brejnev l-a sfătuit pe Nicolae Ceaușescu să uite despre asta, mai ales de aur”, a spus Valeri Kuzmin.

ADVERTISEMENT

Începând cu manualele școlare se spune despre România că cineva a jefuit-o, cineva jignit-o, cineva a furat-o, deci ea este balastul care ne trage relația înapoi. Din partea voastră! Din partea noastră nu există”, a continuat diplomatul, care evaluat relația bilaterală ca fiind de nota 4 pe o scară de la 1 la 10.

Prin contrast, rușii nu ar avea resentimente istorice nici măcar față de Germania, cu care a avut conflicte frecvente în ultimele 300 de de ani.

ADVERTISEMENT

Se povestește că și atunci când era războiul pe sfârșite, când unele zone din Rusia, Belarus, Ucraina  tocmai fuseseră eliberate de trupele naziste, populației locale îi era milă de prizonierii luați de Armata Roșie deoarece aprovizionarea era slabă. Cu ce au putut, i-au ajutat adesea, le-au mai dat de mâncare”, susține Valeri Kuzmin.

Pe lângă prejudecățile istorice, ambasadorul a afirmat că forțe politice românești au o atitudine rusofobă, fiind influențate din exteriorul țării.

ADVERTISEMENT

Există forțe politice în România care nu doresc îmbunătățirea relațiilor noastre bilaterale și încearcă să susțină în mod artificial această percepție neprietenoasă și incorectă a acestor episoade din istoria noastră pentru a prezenta revendicări Rusiei (…) Nu vă pot prezenta niciun motiv serios pentru ca România, mai ales în perioada recentă, să aibă posibilitatea de a ne prezenta orice pretenții”, a afirmat ambasadorul Rusiei.

Totuși, el a menționat scutul antirachetă de la Deveselu ca fiind o problemă pentru partea rusă, în pofida asigurărilor americane și române că are doar un caracter defensiv. „Deveselu este o amenințare la adresa securității noastre naționale”, a spus Kuzmin afirmând că pentru Moscova, instalațiile militare de acolo sunt percepute ca având un rol ofensiv.

Acțiunile Ucrainei pot avea „consecințe grave”

În ce privește tensiunile de la granița ruso-ucraineană, Valeri Kuzmin a dat asigurări că țara noastră nu are motive să se teamă de un eventual conflict pentru că acesta nu va avea loc, dar a menționat că există riscul ca acțiunile Ucrainei din Donbass să aibă „consecințe grave”.

Afirm cu regret că în Ucraina s-a instituit un regim antipopular care continuă războiul împotriva propriei populații din Donbass. El este, pur și simplu, sub călcâiul neonaziștilor, de fapt naționaliștilor radicali care provin istoric din vestul Ucrainei, iar acum sunt la comandă în Kiev”, crede reprezentantul Rusiei la București.

România și importurile de vaccin Sputnik V

Răspunzând unei întrebări legate de eventualul import de vaccin Sputnik V, Kuzmin a precizat că Rusia nu are capacitatea să producă suficient vaccin pentru a onora toate comenzile, dar poate vinde tehnologia aferentă pentru ca vaccinul să fie produs în țările interesate.

România nu va putea câștiga nimic atunci când este ghidată de poziția de la Bruxelles, exportul în masă sau producția de vaccin din Rusia în România sunt practic imposibile. În Ungaria vecină vaccinul din Rusia este deja utilizat pe scară largă”, precizat Kuzmin.

Invocând un studiu efectuat în Ungaria, diplomatul a spus că la o sută de mii de oameni vaccinați cu Sputnik V doar 95 s-au infectat, pe când cifrele pentru AstraZeneca și Pfizer sunt de 700, respectiv 555 de cazuri la 100.000 de oameni.  El a prezentat și situația cazurilor letale de Covid-19 la suta de mii de persoane vaccinate: Sputnik V – 1, AstraZeneca – 7 și Pfizer – 32.

Tot cu Ungaria a făcut comparația și atunci când a vorbit despre costul gazelor rusești care este mai mare pentru România decât pentru țara vecină.

Ungaria continua să primească gaze din Rusia pe baza unor contracte pe termen lung, mutianuale. România a renunțat la această practică. Nu știu care a fost cauza, cel mai probabil ghidându-se pe principiul independenței energetice față de Rusia, de parcă nu ne-am fi respectat obligațiile de fiecare dată”, a conchis Valeri Kuzmin.

ADVERTISEMENT