News

Avertisment pentru toți românii. Care sunt apelurile telefonice de care trebuie să te ferești

Există un anumit tip de apeluri telefonice de care ar trebui să te ferești, deoarece nu îți aduc niciun beneficiu și te pot păgubi.
22.09.2021 | 18:49
Avertisment pentru toti romanii Care sunt apelurile telefonice de care trebuie sa te feresti
ADVERTISEMENT

Înșelătorii au existat de când lumea și pământul, însă avansul tehnologic le face din ce în ce mai perfide.

Sunt o mulțime de persoane răuvoitoare care sunt dispuse să comită ilegalități pentru a te deposeda de bani sau de bunuri.

ADVERTISEMENT

Sunt unii care o fac direct, prin furt sau tâlhărie, însă sunt și alții care apelează la vorbe mari, dar goale, prin care să îți câștige încrederea și să te excrocheze în diverse feluri.

Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons avertizează, astfel, cu privire la un anumit tip de apeluri telefonice de care trebuie să te ferești.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre apelurile de tip ”cold calling.”

Ce este un apel telefonic cold calling

Apelurile de acest fel sunt neașteptate și nesolicitate. Ele sunt realizate de către persoane necunoscute, care pretind că vă oferă o oportunitate de investiție sau consiliere financiară.

Desigur, oportunitățile pe care le oferă prin cold calling o persoană sunt dintre cele mai degrabă periculoase pentru cineva fără pregătire în domeniul financiar.

ADVERTISEMENT

Poți să primești oferte de investiții la bursă, ipotecă sau imobiliare. Există apeluri telefonice care te invită să participi la scheme de îmbogățire rapidă, similare Caritasului din anii ’90, sau care te ademenesc să faci tranzacții cu prime sau cu monede străine.

Cele mai multe escrocherii de acest fel sunt organizate din alte țări decât cele din care sunt ademenite victimele. Cu toate acestea, vei fi sunat de un număr local, pentru a nu bănui prea multe cu privire la acesta.

ADVERTISEMENT

Un apel telefonic nesolicitat cu privire la produse sau servicii financiare este ilegal în cazul în care apelantul nu are autorizație.

Desigur, un escroc ce dorește să te atragă într-o cursă a îmbogățirii rapide va putea oferi date false la cerere.

Cum funcționează astfel de escrocherii

În cazul în care ești invitat să investești la bursă, apelul cold call pe care îl vei primi te va încuraja să investești într-o companie ale cărei acțiuni ar urma să crească, informația fiind știută în secret de acest apelant anonim și aparent binevoitor.

Pontul anonim este răspândit la un număr mare de persoane, astfel încât escrocul sau escrocii au mai multe șanse ca o mică parte dintre persoanele apelate să investească în compania propusă.

Dacă sunt cumpărate suficiente acțiuni, prețul acestora va crește. Escrocul, care are propriile acțiuni la firma respectivă, le va vinde la prețul crescut și va obține profit. În cazul în care respectivul are un număr mare de acțiuni, prețul acestora se poate prăbuși, cumpărătorii ademeniți astfel rămânând cu o pagubă serioasă.

Ai putea fi apelat astfel și pentru alte tipuri de escrocherii. Poți fi ”informat” că laptopul sau calculatorul tău au o problemă, iar cei de la telefon au ”soluția.” 

De asemenea, poți fi contactat și cu privire la facturi neplătite pe care le-ai putea avea de plătit. În cazul unor astfel de telefoane, poți avea de-a face cu un apelant ceva mai agresiv decât de obicei, care încearcă să pună presiune pe tine.

Apelurile de tip cold calling sunt unele dintre cele mai enervante pentru public, iar rata de succes a apelurilor legitime de acest fel este infimă.

Jeffrey Gitomer, speaker motivațional în domeniul vânzărilor, afirma în urmă cu un deceniu că ”randamentul cold calling-ului este de sub zero”, considerând că astfel de apeluri nu fac decât să enerveze potențialii clienți.

Ce să faci în cazul unui astfel de apel

În cazul în care primești un apel de tipul cold call, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să întrebi apelantul de unde are numărul tău de telefon.

În mare parte din cazuri, acesta este obținut ilegal (fie prin furtul de baze de date, fie prin vânzarea de către astfel de baze), astfel că apelantul nu va putea oferi un răspuns și va încheia convorbirea.

Există țări în care se practică în scopuri legitime astfel de apeluri, însă în România nu se întâmplă asta. E ușor astfel de intuit că cineva care te sună să-ți propună să investești la bursă sau într-o schemă piramidală nu vrea decât să-ți dea o țeapă.

Dacă totuși crezi că ai fost apelat de o companie legitimă, închide apelul și revino către firma respectivă cu un apel pe numărul oficial de contact al acesteia. Așa te vei lămuri cu privire la telefonul pe care tocmai l-ai primit.

Sub nicio formă nu trebuie să oferi date care te-ar putea identifica sau, mai rău, date personale, cum ar fi cele ale contului sau cardului bancar.

Ai grijă la numerele de telefon care te apelează și dacă ai cunoștințe mai în vârstă, despre care crezi că ar putea cădea victime ale unor astfel de apeluri, instruiește-le cu privire la un astfel de scenariu.

ADVERTISEMENT