News

Avertisment pentru turiști. Mâncarea vândută pe plaje, pericol pentru sănătate. Medic: ”E bine să ne ferim de așa ceva”

Specialiștii transmit un avertisment sever pentru turiștii aflați pe litoral. Ei spun că mâncarea vândută pe plaje reprezintă un pericol pentru sănătate.
21.08.2021 | 22:21
Avertisment pentru turisti Mancarea vanduta pe plaje pericol pentru sanatate Medic E bine sa ne ferim de asa ceva
ADVERTISEMENT

În această perioadă de vârf a sezonului estival, în care peste 200 – 300 de mii de oameni se află pe litoral, specialiștii transmit un avertisment serios în privința alimentației turiștilor.

Vânzătorii ambulanți au împânzit plajele în această perioadă. Din comoditate, mulți cetățeni cumpără fel și fel de produse alimentare, de la porumb fiert la gogoși și covigri.

ADVERTISEMENT

Oricât de gustoase ar fi aceste produse, ele ascund de cele mai multe ori pericole sanitare, cum ar fi virozele digestive de sezon.

Specialiștii, avertisment pentru turiști: mâncarea vândută pe plaje, pericol pentru sănătate

Inevitabil, covrigii, gogoșii, porumbul sunt ținute ore în șir în caniculă, iar acest aspect reprezintă un real pericol pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Ulterior, aceste alimente sunt vândute pe plajă, printre șezlonguri, de vânzătorii ambulanți. Oferta neigienică există atâta timp cât există şi cerere printre turiști.

”Nu ştii cine şi în ce condiţii a preparat anumite alimente. Mă refer la porumb fiert, hot dog-urile de pe plajă. E bine să ne ferim de aşa ceva şi să optăm pentru alimente ambalate complet”, spune Veronica Taraciuc, medic nutriționist, conform ObservatorNews.

ADVERTISEMENT

Din cauza acestor situații în care turiștii cumpără alimente neigienice, în ultima lună, cazurile de enterocolită au crescut considerabil. Între timp, poliţiştii dau amenzi peste amenzi pe litoral.

”Numai în weekendul trecut au fost aplicate 82 de sancțiuni, în valoare totală de peste 80.000 de lei”, spune Alin Vintilă, oficial din Primăria Constanța.

ADVERTISEMENT

Amenzi de peste 230.000 de lei date de inspectorii ANSVSA pe litoral

În ultimele zile, acțiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desfăşurate pe litoral, au continuat și la unităţile de alimentație publică amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

După aceste verificări, au fost aplicate 34 de amenzi contravenționale în valoare de 233.200 de lei și a fost emisă o Ordonanță de suspendare temporară a activității pentru un restaurant.

În același timp, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 16,6 kg produse alimentare care au fost dirijate pentru distrugere prin incinerare.

”Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (15, în valoare totală de 141.200 de lei), urmate de unități de tip fast-food (5, în valoare totală de 18.600 de lei), baruri (3, în valoare de 30.000 de lei), unități de tip bufet (3, în valoare de 30.000 de lei), laboratoare patiserie (2, în valoare de 2.400 de lei), braserii (2, în valoare de 2.400 de lei), rulote de tip fast-fost (2, în valoare de 15.000 de lei), beach-bar (1, în valoare totală de 10.000 de lei) și o tonetă de înghețată (valoare 1.200 de lei).

Verificările, au vizat, în săptămâna 9 – 13 august, 203 unități de alimenație publică: 76 restaurante, 22 de unităţi tip fast – food, 27 de magazine alimentare, 16 baruri, 16 unităţi de tip bufet, 11 laboratoare de cofetărie/patiserie, 8 rulote fast – food, 7 beach-baruri, 6 braserii, 3 rulote patiserie, 2 unități tip bistro, 2 pizzerii, 2 tonete de înghețată, 1 snack-bar, 1 pariserie, 1 supermarket și un centru de expediere moluște bivalve vii”, anunță ANSVSA, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT