News

Avertisment Revolut pentru toți utilizatorii: scam-uri prin social media. Apel către autoritățile din România și UE

Avertisment Revolut cu privire la scam-urile provenite din platformele social media. Banca face un apel la autoritățile din România și din UE
24.05.2024 | 11:28
Avertisment Revolut pentru toti utilizatorii scamuri prin social media Apel catre autoritatile din Romania si UE
Revolut cere o implicare mai mare a autorităților pentru combaterea înșelăciunilor via platformele social media
ADVERTISEMENT

Revolut a făcut un apel la autoritățile Uniunii Europene și la cele române să acționeze în fața creșterii fenomenului de înșelăciuni electronice (scam-uri), via platformele social media, în special cele ale gigantului tech Meta.

Platformele Meta, mari generatoare de scam-uri

Revolut arată că 77% din toate cazurile de scam care au fost raportate de clienții din Spațiul Economic European (SEE) au provenit de la aceste platforme. În egală măsură, în România, în a doua jumătate a anului trecut, din scam-urile raportate ca provenind din platformele de socializare, 56% au provenit inițial din platformele Meta, reprezentând 62% din totalul banilor pierduți de utilizatori.

ADVERTISEMENT

„Apelul Revolut se bazează pe datele disponibile la nivelul anului trecut, conform cărora platformele social media ale companiei Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger) au reprezentat sursa principală pentru 61% dintre scam-uri și au generat 41% din sumele pierdute, la nivelul SEE. Revolut a mai constatat că tipurile de scam-uri cel mai des întâlnite au fost cele de investiții și cele de achiziții, reprezentând 70% și, respectiv, 12% dintre cazurile raportate”, se arată într-un comunicat Revolut.

Măsuri UE pentru prevenirea înșelăciunilor

Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri incluse în regulamentul Payments Services Regulation (PSR) pentru prevenirea scam-urilor. Autoritățile fiecărei țări membre UE trebuie să-și decidă poziția față de măsurile propuse și modul de implementare a lor, coordonându-se cu executivul european și Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Context în care Revolut apelează la autoritățile din România dar și la cele din țările unde este prezentă, să acționeze pentru limitarea înșelăciunilor electronice, mai ales a celor care provin din platformele sociale.

„Banca digitală îndeamnă autoritățile să nu se concentreze doar asupra fraudelor de impersonare a personalului bancar, în condițiile în care, la nivelul anului 2023, datele interne Revolut au arătat că scam-urile cu impersonare au reprezentat doar 4% din totalul fraudelor autorizate de clienți”, potrivit comunicatului.

ADVERTISEMENT

Protecție consolidată la Revolut

„Susținem propunerea Comisiei Europene de a îmbunătăți măsurile de prevenire a fraudelor online care vizează serviciile bancare. Revolut folosește deja mecanisme de protecție robuste și controale sofisticate de prevenire a fraudelor care analizează lunar peste o jumătate de miliard de tranzacții pentru milioanele de clienți din toată lumea.

Clienții sunt alertați de fiecare dată când aceste sisteme suspectează că o tranzacție este făcută ca urmare a unui scam. Totuși, băncile nu pot fi considerate singura linie de apărare în fața fraudelor cu autorizare. Datele noastre arată că trebuie să se facă mai multe eforturi de către mai mulți jucători din piață, cum ar fi și platformele de social media, mai ales cele deținute de Meta, care sunt adevărate focare de scam-uri.

ADVERTISEMENT

Dacă ne propunem să abordăm într-o manieră integrată și pe tot lanțul de propagare aceste fraude și scam-uri, trebuie să analizăm fiecare etapă în parte. De aceea, lansăm un apel către Uniunea Europeană și către statele membre să ajute companiile mari din tehnologie să detecteze și să elimine chiar de la sursă conținuturile periculoase pentru consumatori, aplicând mecanismele și instrumentele potrivite”, a declarat Woody Malouf, Directorul Departamentului FinCrime Revolut.

Două tipuri principale de scam-uri în SEE

Revolut arată că anul trecut, în Spațiul Economic European, au fost diseminate în principal două tipuri de scam-uri. „Scam-urile de investiții”, acelea prin care oamenii sunt atrași cu promisiuni de îmbogățire rapidă, dacă vor investi sume importante. Acestea au reprezentat 12% din cazurile de fraudă autorizată înregistrate de Revolut, dar au reprezentat 61% din banii pierduți de utilizatori.

„Scam-urile de cumpărături”, prin care clienții au fost induși în eroare plătind servicii și produse care nu existau în realitate sau care nu corespundeau caracteristicilor din reclame sau din mesaje de promovare de pe platformele de socializare. Aceste scam-uri au reprezentat 18% din banii pierduți de utilizatori și au fost tipul de fraudă cel mai răspândit. „Cele mai multe cazuri au provenit din marketplace-uri cu controale limitate sau stimulente pentru a-și controla riscul”, arată banca.

În România, 84% din scam-uri, din social-media

Anul trecut, în România, 84% din scam-uri au pornit de la platformele social-media. 56% din cazurile înregistrate în rândul utilizatorilor au fost generate de platformele parținând Meta, reprezentând 62% din toți banii pe care aceștia i-au pierdut.

„Autoritățile din România au acum șansa ca alături de colegii din restul statelor membre să propună modificări legislative care să le ceară marilor jucători din domeniul tech să se implice în lupta antifraudă, în Uniunea Europeană.

Sperăm ca viitoarele obligații legale și măsurile financiare motivante care se pregătesc la nivelul uniunii să determine companiile din Big Tech să contribuie la reducerea numărului de fraude cu autorizare (APP fraud) în UE”, a mai spus Woody Malouf.

 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”