Rusia a atras atenția autorităților turce asupra pericolului reprezentat de către minele marine amplasate de către Ucraina în zona porturilor pe care aceasta le deține la Marea Neagră. FSB susține că o parte dintre ele au intrat în derivă și ar putea ajunge în strâmtoarea Bosfor sau chiar Marea Mediterană, transmite AFP, citată de Agerpres.
„După debutul operaţiunii militare ruse, forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odessa, Oceakov, Cernomorsk şi Iujnîi”, se spune într-un comunicat al FSB care susține că este vorba de mine navale vechi, fabricate în prima jumătate a secolului XX.
Furtunile din ultima perioadă ar fi determinat ruperea unora dintre cablurile care leagă minele de ancore. „Afectate de vânt şi curenţi, minele sunt în derivă în mod liber în partea de vest a Mării Negre”, a detaliat FSB.
Avertismentul a fost remis doar Turciei, deși România și Bulgaria s-ar confrunta cu un risc mai mare din cauza proximității țărmurilor lor față de porturile ucrainene.
De la începutul războiului, Turcia a avut o atitudine mai puțin critică față de Rusia decât majoritatea țărilor NATO, autoritățile de la Ankara oferindu-și disponibilitatea de mediator între țările aflate în conflict. Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a discutat joi cu cei doi.
Potrivit New York Yimes, Zelenski și-ar fi dat acordul pentru o întâlnire cu Putin, însă acesta din urmă a refuzat.
Turcia lui Erdogan are interese divergente față de cele ale Rusiei în mai multe țări din zona apropiată ei, însă o ruptură categorică în relația cu Moscova riscă să afecteze major economia turcă, deja zdruncinată de un val inflaționist de proporții.
Potriviti unei analize realizate de Council on Foreign Relations, Turcia pare să fi adoptat o cale de mijloc, mai convenabilă din punct de vedere strategică, dar discutabilă din punct de vedere moral. Astfel, Turcia a votat rezoluția ONU prin care este condamnată Rusia, dar nu a dispus aplicarea de sancțiuni și nici nu și-a închis spațiul aerian pentru zborurile civile rusești. La nivel retoric, turcii susțin independența Ucrainei, dar s-au oferit să medieze între Zelenski și Putin încă dinainte de izbucnirea războiului.