News

Avertisment sever pentru turiștii care ajung în Grecia. Statul elen, lovit de caniculă extremă: 43 – 44 grade Celsius

Turiștii care ajung în Grecia primesc un avertisment sever de la meteorologi. Statul elen se va confrunta cu o caniculă extremă: până la 43 - 44 de grade Celsius.
27.07.2021 | 14:26
Avertisment sever pentru turistii care ajung in Grecia Statul elen lovit de canicula extrema 43  44 grade Celsius
ADVERTISEMENT

Grecia, o zonă turistică preferată de mulți cetățeni din România în această perioadă, va fi afectată de un val de căldură extremă.

Turiștii care ajung în statul elen în următoarele zile trebuie să știe că se vor confrunta cu un aer irespirabil. Maximele ar putea atinge și 44 de grade în acest final de lună iulie.

ADVERTISEMENT

Turiștii care ajung în Grecia, avertisment de la meteorologi. Căldură extremă în statul elen, până la 44 de grade

Începând de marți, temperaturile vor crește accentuat în Grecia, pe măsură ce o masă de aer cald va veni din deșert. Mercurul din termometre va atinge frecvent valori de peste 40 – 41 de grade, chiar 43 – 44 în unele zone.

Valul de căldură va dura până la începutul lunii august. Meteorologii avertizează că și după apusul soarelui căldura va persista. Astfel, pe parcursul nopților se așteaptă ca mercurul să rămână la valori de 25 – 26 grade.

ADVERTISEMENT

Până pe 29 iulie, temperaturile se vor situa în jurul valorii de 40 de grade Celsius în vestul Greciei centrale, Tesalia, Macedonia centrală și Epirul continental și ceva mai scăzute, în jur de 38 de grade în Insulele Ionice, în vestul Egeei și Arhipelagul Dodecanez, scrie site-ul GreekReporter.

Apoi, de vineri, 30 iulie, până marți, 2 august, temperaturile vor urca până la 44 de grade în unele zone continentale. Caniculă și aer irespirabil ca fi și în Atena, acolo unde vineri și sâmbătă sunt așteptate 42 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Un val de căldură extremă a ucis 1.300 de persoane în 1987

Meteorologul Klearchos Marousakis a declarat, la postul de televiziune grecesc OPEN, că valul de căldură cu care se va confrunta Grecia în următoarele câteva zile va aminti de canicula  din 1987, care a ucis peste 1.300 de oameni.

”Conform datelor actuale, acest val de căldură, cel puțin în ceea ce privește durata sa, va aminti de marele val de căldură din 1987”, a spus Marousakis.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, el le-a să reamintit telespectatorilor progresele semnificative pe care Grecia și lumea le-au făcut începând cu 1987, ceea ce înseamnă că temperaturile de această magnitudine nu mai vor avea rezultate atât de tragice.

Data de 20 iulie 1987 a marcat începutul celui mai tragic val de căldură din istoria modernă a Greciei, care a lăsat 1.300 de morți în urma sa.

Valul de căldură a avut o durată fără precedent, cu 7-8 zile la rând care au adus valori de peste 40 de grade. Zilele toride fără vânt, alături de o umiditate ridicată, au creat o combinație letală.

Potrivit ziarelor de atunci, temperaturile nu scădeau sub 30 de grade Celsius nici noaptea. În acele vremuri, aparatele de aer condiționat nu erau utilizate pe scară largă.

ADVERTISEMENT
Tags: