O serie de cercetări efectuate recent în China au arătat că lumea se apropie de o nouă pandemie. În unele regiuni au fost depistate cazuri de gripă aviară la păsări de curte, vite și chiar la oameni.
Din 2020 până în prezent, peste 7 milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza infecției cu Covid-19. Sindromul respirator acut SARS-CoV-2 a apărut în Wuhan, China.
Tot din statul asiatic vine acum o informație care alarmează întreaga planetă. Un studiu condus de cel mai bun virolog din China, George Fu Gao, care a condus Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor în perioada 2017-2022, a scos în evidență faptul că o tulpină a virusului H2N2, un tip de virus care stă la originea gripei aviare, descoperit recent în sălbăticie, poate infecta acum oamenii, scrie South China Morning Post.
H2N2 este virusul care a provocat pandemia de gripă din 1957. Atunci, un focar de gripă plecat din Asia de Est, mai ales China, s-a extins în întreaga lume. A ucis între 1 și 2 milioane de oameni în întreaga lume.
Avertismentul venit acum din China apare într-un moment în care gripa aviară face ravagii în mai multe părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite. Potrivit CDC din SUA, 10.672 de păsări sălbatice, 112.347.036 de păsări de curte și 707 de vaci au fost infectate cu virusul.
Boala a infectat și 58 de oameni. CDC susține că nu se știe cu exactitate dacă oamenii răspândesc virusul între ei. Deocamdată, e cert că infecțiile la om provin din contactul cu animale infectate.
Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) a anunțat că o tulpină comună a gripei aviare – H5N1 a apărut în fermele de produse lactate din SUA. Aceasta a provocat peste 40 de infecții umane în SUA în 2024.
Aceste cazuri au fost legate de expunerea fie la vaci, fie la păsări de curte. Niciunul dintre cazurile recente nu a avut la origine transmiterea de la om la om, dar posibilitatea există încă, spun experții.
Trebuie notat că, dintre cele peste 900 de cazuri confirmate de infecție cu H5N1 raportate Organizației Mondiale a Sănătății în perioada 2003-2024, aproximativ jumătate s-au soldat cu deces.