News

Avertisment sumbru al Băncii Mondiale. ”Există pericolul unui deceniu pierdut pentru economia mondială”

Banca Mondială a transmis un avertisment sumbru, potrivit căruia în lipsa unor politici curajoase potențialul de creștere a economiei mondiale va scădea
27.03.2023 | 23:37
Avertisment sumbru al Bancii Mondiale Exista pericolul unui deceniu pierdut pentru economia mondiala
Banca Mondială spune că este nevoie de politici economice curajoase Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potențialul mediu de creștere economică globală va scădea la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, de 2,2% pe an, până în 2030, ceea ce va duce la un “deceniu pierdut” pentru economia mondială, dacă factorii de decizie politică nu vor adopta inițiative ambițioase pentru a stimula oferta de forță de muncă, productivitatea și investițiile, a avertizat luni Banca Mondială.

”Există pericolul unui deceniu pierdut pentru economia mondială”

Dacă nu se reușește să se inverseze încetinirea generalizată preconizată a creșterii potențiale a produsului intern brut (PIB), aceasta ar avea implicații profunde asupra capacității lumii de a aborda schimbările climatice și de a reduce sărăcia, se arată într-un nou raport.

ADVERTISEMENT

Însă eforturile concertate de a stimula investițiile în sectoare durabile, de a reduce costurile comerciale, de a valorifica creșterea în sectorul serviciilor și de a extinde participarea forței de muncă ar putea stimula creșterea PIB-ului potențial cu până la 0,7 puncte procentuale, până la 2,9%, se mai arată în raport.

“Un deceniu pierdut ar putea fi în curs de realizare pentru economia globală”, a declarat economistul-șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill, deși a precizat că politicile care stimulează munca, cresc productivitatea și accelerează investițiile ar putea inversa tendința, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Banca Mondială urmărește, de asemenea, evoluțiile din sectorul bancar, care vin în contextul în care creșterea ratelor dobânzilor și înăsprirea condițiilor financiare duc la creșterea costului împrumuturilor pentru țările în curs de dezvoltare, a declarat Ayhan Kose, directorul grupului de prognoză al Băncii Mondiale, pentru reporteri.

Efectele crizelor suprapuse

“Încetinirea pe care o descriem … ar putea fi mult mai accentuată, dacă izbucnește o altă criză financiară globală, mai ales dacă această criză este însoțită de o recesiune globală”, a spus Kose, menționând că recesiunile pot afecta perspectivele de creștere timp de ani de zile.

ADVERTISEMENT

Rata medie de creștere a PIB-ului este un fel de “limită de viteză” pentru economia globală, trasând rata maximă pe termen lung la care aceasta poate crește fără a declanșa o inflație excesivă.

Raportul a precizat că crizele suprapuse din ultimii ani, inclusiv pandemia de COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina, au pus capăt la aproape trei decenii de creștere economică susținută, ceea ce se adaugă la îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea productivității, esențială pentru creșterea veniturilor și a salariilor mai mari.

ADVERTISEMENT

În consecință, creșterea potențială medie a PIB-ului a fost estimată la 2,2% în perioada 2022-2030, în scădere de la 2,6% în 2011-21 și cu aproape o treime mai mică decât rata de 3,5% înregistrată în perioada 2000-2010.

ADVERTISEMENT
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu,...
Filmarea cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu a stârnit reacții. Diana Munteanu, în costum de baie
Au plâns toți: Ibrahimovic s-a retras din fotbal! Fanii adverși i-au întrerupt discursul,...
Au plâns toți: Ibrahimovic s-a retras din fotbal! Fanii adverși i-au întrerupt discursul, dar au regretat imediat
Planor prăbuşit lângă Aerodromul Ineu, din Bihor. Pilotul, un bărbat de 40 de...
Planor prăbuşit lângă Aerodromul Ineu, din Bihor. Pilotul, un bărbat de 40 de ani, nu a avut nicio şansă: a murit pe loc
Marele regret al lui Cristi Borcea. Motivul uluitor din cauza căruia a trecut...
Marele regret al lui Cristi Borcea. Motivul uluitor din cauza căruia a trecut prin două divorţuri şi risca să îşi piardă viaţa
Boala TERIBILĂ de care suferă Adrian Despot. 'Se uita lumea la mine pe...
Boala TERIBILĂ de care suferă Adrian Despot. 'Se uita lumea la mine pe stradă!'
Un magazin de bijuterii se promovează folosind imaginea lui Carmen Iohannis. Prima doamnă...
Un magazin de bijuterii se promovează folosind imaginea lui Carmen Iohannis. Prima doamnă poartă bijuterii de zeci de mii de euro
Șoc la Palatul Buckingham! O bucureșteancă l-a dat în judecată pe Regele Charles....
Șoc la Palatul Buckingham! O bucureșteancă l-a dat în judecată pe Regele Charles. Ce a cerut instanței
Etnic român din Cernăuți, întors de pe front după 14 luni: „E șocant...
Etnic român din Cernăuți, întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”
După ce s-a pocăit, Dana Nălbaru a dat lovitura în afaceri. Super ideea...
După ce s-a pocăit, Dana Nălbaru a dat lovitura în afaceri. Super ideea care îi aduce bani grei în buzunare. Produsele ei, deși nu sunt ieftine, se vând ca pâinea caldă!
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Cea mai detestată zodie. Nativii sunt „manipulatori”, „infideli” și „nesuferiți”, printre altele
Vine urgia în România! 14 județe sunt vizate de potop
Vine urgia în România! 14 județe sunt vizate de potop
A FOST UCIS! Este cutremur la MOSCOVA. Ziua cea mai neagră pentru toată...
A FOST UCIS! Este cutremur la MOSCOVA. Ziua cea mai neagră pentru toată Rusia
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!