Potențialul mediu de creștere economică globală va scădea la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, de 2,2% pe an, până în 2030, ceea ce va duce la un “deceniu pierdut” pentru economia mondială, dacă factorii de decizie politică nu vor adopta inițiative ambițioase pentru a stimula oferta de forță de muncă, productivitatea și investițiile, a avertizat luni Banca Mondială.
Dacă nu se reușește să se inverseze încetinirea generalizată preconizată a creșterii potențiale a produsului intern brut (PIB), aceasta ar avea implicații profunde asupra capacității lumii de a aborda schimbările climatice și de a reduce sărăcia, se arată într-un nou raport.
Însă eforturile concertate de a stimula investițiile în sectoare durabile, de a reduce costurile comerciale, de a valorifica creșterea în sectorul serviciilor și de a extinde participarea forței de muncă ar putea stimula creșterea PIB-ului potențial cu până la 0,7 puncte procentuale, până la 2,9%, se mai arată în raport.
“Un deceniu pierdut ar putea fi în curs de realizare pentru economia globală”, a declarat economistul-șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill, deși a precizat că politicile care stimulează munca, cresc productivitatea și accelerează investițiile ar putea inversa tendința, relatează Reuters.
Banca Mondială urmărește, de asemenea, evoluțiile din sectorul bancar, care vin în contextul în care creșterea ratelor dobânzilor și înăsprirea condițiilor financiare duc la creșterea costului împrumuturilor pentru țările în curs de dezvoltare, a declarat Ayhan Kose, directorul grupului de prognoză al Băncii Mondiale, pentru reporteri.
“Încetinirea pe care o descriem … ar putea fi mult mai accentuată, dacă izbucnește o altă criză financiară globală, mai ales dacă această criză este însoțită de o recesiune globală”, a spus Kose, menționând că recesiunile pot afecta perspectivele de creștere timp de ani de zile.
Rata medie de creștere a PIB-ului este un fel de “limită de viteză” pentru economia globală, trasând rata maximă pe termen lung la care aceasta poate crește fără a declanșa o inflație excesivă.
Raportul a precizat că crizele suprapuse din ultimii ani, inclusiv pandemia de COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina, au pus capăt la aproape trei decenii de creștere economică susținută, ceea ce se adaugă la îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea productivității, esențială pentru creșterea veniturilor și a salariilor mai mari.
În consecință, creșterea potențială medie a PIB-ului a fost estimată la 2,2% în perioada 2022-2030, în scădere de la 2,6% în 2011-21 și cu aproape o treime mai mică decât rata de 3,5% înregistrată în perioada 2000-2010.