News
notix pixel id

Avertismentul administratorului RADET pentru bucureșteni! Ar putea rămâne fără apă caldă

14.05.2019 | 16:25
Avertismentul administratorului RADET pentru bucureșteni! Ar putea rămâne fără apă caldă
Avertismentul administratorului RADET pentru bucureșteni!

Florian Mateiță, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, a declarat, marți, într-o conferință pe teme de profil, că bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare, dacă autoritățile nu rezolvă problema datoriilor pentru gazele livrate de Romgaz.

Avertismentul administratorului RADET pentru bucureșteni!

Întrebat dacă există riscul ca cei bucureștenii să rămână fără apă caldă în viitorul apropiat, în cazul în care Romgaz nu-și va primi banii pentru gazele livrate către ELCEN, a răspuns astfel: „Evident. Dacă Romgaz opreşte furnizarea gazelor, ELCEN va avea o problemă, care se va propaga şi asupra RADET şi asupra populaţiei Bucureştiului”. Oficialul a arătat că problema se poate soluționa doar cu diplomație și tact. ”E o teorie: ajungi în insolvenţă atunci când nu mai există încredere.

Ştiţi cu toţii că, în momentul în care ai datorii şi prezinţi credibilitate, nimeni nu forţează plata acestora, ci se plăteşte eşalonat. Este o problemă de încredere între Romgaz, ELCEN, Ministerul Energiei, Primăria Bucureşti. Este o problemă de încredere care, dacă va fi rezolvată cu diplomaţie şi tact, nu se va întâmpla nimic. Dacă nu va fi rezolvată, se va întâmpla ce aţi spus”, a spus reprezentantul distribuitorului de energie termică.

Avertismentul administratorului RADET pentru bucureșteni! Ar putea rămâne fără apă caldă
Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare

Reprezentantul Rominsolv crede că se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul și că nu va exista nicio sincopă

Oficialul consideră că Guvernul va găsi, totuși, o soluție ca acest lucru să nu se întâmple. De asemenea, Mateiță a menționat că există doar două posibilități, atât timp cât nu sunt suficienți bani: este majorat tariful sau, dacă nu este majorat, trebuie să se achite după cum a rămas stabilit în Consiliul Local de către Primărie cota ce îi revine, pentru a rămâne constant tariful populației. ”La momentul de faţă există o datorie scadentă a RADET către ELCEN de aproximativ 120 de milioane de lei, ea scade în fiecare zi cu ceea ce se acumulează în contul escrow, acel mecanism prin care banii se distribuie imediat ce ajung acolo în cotă procentuală pentru fiecare parte din acest SACET (sistem centralizat de alimentare cu energie termică – n.r.).

Într-adevăr, există o sincopă şi nu doar ELCEN are această problemă, ci şi noi avem această problemă şi înţeleg că şi Primăria are această problemă pentru că există un buget diminuat. Cu toţii ştim că, atâta timp cât nu sunt suficienţi bani, există două posibilităţi, ori este majorat tariful, ori, dacă nu este majorat tariful, trebuie să se achite aşa cum a rămas stabilit în Consiliul Local de către Primărie cota ce îi revine, pentru a rămâne constant tariful populaţiei. Părerea mea este că se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul şi că nu va exista nicio sincopă, iar lucrurile se vor aşeza, aşa cum s-au aşezat de câte ori a fost criză”, a declarat reprezentantul Rominsolv.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri