News

Avertismentul autorităților pentru muncitorii din Germania: “Părăsirea fermelor poate avea consecințe penale”

25.04.2020 | 19:04
Avertismentul autoritatilor pentru muncitorii din Germania Parasirea fermelor poate avea consecinte penale
ADVERTISEMENT

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a transmis un mesaj pentru muncitorii sezonieri de aici și a spus că nu se mai poate implica dacă aceștia nu respectă regulile de izolare pentru că poate deveni caz penal și ambasada nu mai are niciun fel de influență.

Avertismentul Ambasadei pentru muncitorii din Germania

Emil Hurezeanu a transmis, sâmbătă, un mesaj important pentru muncitorii sezonieri din Germania. Ambasadorul a spus că diplomații români încearcă prin toate mijloacele să-i protejeze pe aceștia de abuzurile angajatorilor, informează Știripesurse.

ADVERTISEMENT

“Trebuie ştiut că, deşi nu am fost responsabili de apariţia acestor situaţii (nu am fost parte a proceselor de decizie care au dus la venirea sezonierilor în Germania), am considerat că trebuie să ne asumăm răspunderea soluţionării lor.

De aceea, de fiecare dată, am pornit din proprie iniţiativă demersuri de informare şi sesizare pe lângă o întreagă serie de autorităţi germane, atât la nivel federal, cât şi de land. De asemenea, am identificat, am intrat în contact direct şi am avut discuţii ferme cu operatorii economici vizaţi, imediat ce acest lucru a fost posibil.

ADVERTISEMENT

În toate cazurile, am procedat la verificarea şi clarificarea în fapt a aspectelor semnalate, astfel încât să ne putem asigura dacă sunt respectate drepturile fireşti la condiţii de muncă şi remunerare decente, aşa cum sunt ele conferite prin legislaţia germană”, a transmis Emil Hurezeanu.

Ce se întâmplă cu muncitorii care au fugit din carantină

Ambasadorul României în Germania spune că diplomații s-au confruntat și cu alte probleme, venite de această dată din cauza anumitor muncitori români, care au părăsit carantina impusă de autoritățile din Germania.

ADVERTISEMENT

“Există şi alt fel de probleme: autorităţile germane se văd nevoite să caute cetăţeni români care au părăsit carantina şi care pot reprezenta un risc epidemiologic pentru sănătatea publică. Ambasada României la Berlin atrage atenţia că şi aici, în Germania, ca şi în România, aceasta este o faptă deosebit de gravă.

În acest context, apreciem că “ideile” de exacerbare a conflictelor sau, mai grav, de părăsire a locului desemnat de carantină (spre ex. pentru a căuta de lucru în alte ferme), reprezintă o formă de iresponsabilitate”, transmite ambasadorul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Emil Hurezeanu spune că astfel de fapte ar putea fi pedepsite grav de autoritățile germane, motiv pentru care îi îndeamnă pe muncitorii români sezonieri să respecte regulile impuse de statul în care au venit să lucreze.

“Persoanele care fac acest lucru se expun riscului unor consecinţe penal-administrative şi financiare majore şi asupra cărora, odată pornite mecanismele instituţionale specifice, nu mai putem avea niciun fel de influenţă”, a mai spus Hurezeanu, sâmbătă.

La finalul mesajului adresat românilor veniți la munca sezonieră din Germania, Emil Hurezeanu le-a transmis acestora că reprezintă o parte importantă a relațiilor pe care România o are cu acest stat, iar diplomații vor face tot ce le stă în putință să îi sprijine.

“Dumneavoastră reprezentaţi o realitate extrem de importantă a legăturilor actuale dintre România şi Germania şi trebuie să încercăm cu toţii, să avem grijă ca aceasta să evolueze într-un mod folositor pentru toţi cei implicaţi, fără cicatrice emoţionale sau instituţionale de care să ne fie mai apoi ruşine”, a mai precizat Emil Hurezeanu în mesajul său.

ADVERTISEMENT