News

Avertismentul unui expert american în meteorologie: “Fenomenele extreme vor fi noua normă”

Tornadele care au distrus câteva state americane ne atrag atenția asupra modului în care ar putea arăta vremea în viitor. Deanne Criswell, administratorul FEMA, este de părere că fenomenele extreme vor fi comune.
13.12.2021 | 17:53
Avertismentul unui expert american in meteorologie Fenomenele extreme vor fi noua norma
ADVERTISEMENT

Tornadele care au măturat câteva state ale SUA au dus la multe pierderi de vieți omenești și la importante daune materiale. Producerea unor astfel de fenomene meteo este o raritate în timpul iernii, iar oamenii de știință din domeniu au probleme legate de stabilirea cauzelor exacte.

Creșterea temperaturilor globale duce la o schimbare ireversibilă a climei și transformări profunde ale vremii. Cu toate acestea, violența cu care au lovit aceste tornade ridică o serie de întrebări extrem de importante legate de viitorul nostru și al planetei.

ADVERTISEMENT

Printre aceste întrebări se numără și cea legată de vremea din viitor. Deanne Criswell, administrator al Federal Emergency Management Agency (FEMA), un echivalent de peste ocean al ISU, este de părere că fenomenele meteo extreme vor deveni “nouă normă”, notează CNN.

În cadrul unei intervenții la CNN, Criswell a explicat faptul că furtunile care au lovit Statele Unite ale Americii sunt fără precedent în termeni de severitate, durată și magnitudine.

ADVERTISEMENT

Declarațiile au fost făcute cu puțin timp înainte de o vizită pe care Criswell trebuie să o facă alături de șeful Departamentului pentru Securitate Națională al SUA în statul Kentucky pentru a evalua efectele furtunilor în sud și vestul mijlociu.

Șefa FEMA a ținut să îi asigure pe americani că agenția pe care o conduce depune toate eforturile necesare pentru a ajuta comunitățile afectate de furtuni să își revină. De asemenea, atenția instituției este îndreptată și spre implementarea unor proiecte pentru protejarea în fața unor fenomene meteo extreme.

ADVERTISEMENT

De ce au fost atât de violente furtunile care au lovit SUA?

În cazul acestor tornade nu putem exclude posibilitatea ca intensitatea cu care au lovit Statele Unite ale Americii să reprezinte o consecință a crizei climatice și a creșterii temperaturilor medii la nivel global.

Într-o declarație recentă, președintele Joe Biden a atras atenția asupra faptului că ar putea fi prea devreme pentru a stabili dacă încălzirea globală a reprezentat un factor important în producerea acestor furtuni. El a precizat că va cere informații pe această temă de la Agenția de Protecție a Mediului.

ADVERTISEMENT

După cum explică specialiștii Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă, tornadele sunt cele mai violente fenomene atmosferice pe care le putem experimenta. Ele pot apărea în orice perioadă a anului în SUA. Condițiile care favorizează formarea lor sunt mult mai comune în timpul primăverii și al verii.

Cercetătorii explică faptul că spre deosebire de alte fenomene meteorologice, tornadele nu au fost studiate în mod corespunzător. Intervalele restrânse de timp în care se produc și dovezile istorice îndoielnice fac ca identificarea unei legături dintre aceste fenomene meteo și încălzirea globală să fie greu de stabilit.

Cu toate acestea, identificarea unei legături între tornade și un alt fenomen de proporții, El Niño/La Niña, pare a fi una solidă. Astfel, furtunile violente și tornadele sunt mai dese în SUA în timpul acestui fenomen.

ADVERTISEMENT
Tags: