Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO, a vorbit marți, 7 ianuarie, despre vulnerabilitățile Armatei Române, inexistența industriei de apărare, dar și despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Virgil Bălăceanu a criticat faptul că legea de pregătire a populației pentru apărare întârzie de aproape trei ani să ajungă pe masa Parlamentului.
”Suntem extrem de întârziaţi în ceea ce priveşte adoptarea legislaţiei la nevoile de refacere a rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului.
Legea de pregătire a populaţiei pentru apărare întârzie de aproape trei ani să ajungă în Parlament, ca atare există o orientare politică pe care trebuie să o luăm în considerare în România, care spune că unica soluţie este reintroducerea serviciului militar obligatoriu”, a declarat generalul în rezervă pentru News.ro.
Totodată, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO a ținut să precizeze faptul că ”nu ştiu cât de pregătiţi sunt tinerii la ora actuală ca serviciul militar să devină obligatoriu, de altfel, România, în sine”.
”De ce? Pentru că, iată, legea de pregătire a populaţiei pentru apărare întârzie atât de mult, iar la un moment dat se ajunge la un gen de ping-pong între Parlament, Guvern ministerele care trebuie să dea avizele pentru legea respectivă etc. Este incredibil ce se întâmplă în România şi se întâmplă, din păcate, în timpul de acum”, a mai spus generalul.
Mai mult, el este de părere că armata se află între doi poli care susțin două variante diferite și de aceea, nu s-a luat o decizie în ceea ce privește refacerea rezervei Armatei Române.
”Nu ne-am decis ce să facem pentru că noi avem doi poli – polul suveranist sau naţionalist, cum îi spun eu, care pledează pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu şi polul euro-atlantist care susţine, dar a acţionat ineficient şi incomplet din punct de vedere legislativ, serviciul în rezervă voluntar”, a menționat Virgil Bălăceanu.
Potrivit lui, este nevoie de aprobarea rapidă a legii de pregătire a populaţiei pentru apărare care dezvoltă serviciul militar voluntar.
”Noi trebuie să îi înlocuim pe cei care au făcut stagiul militar în 2007, pentru că ei vor ieşi într-un timp relativ scurt din evidenţele militare. Trebuie acordată atenţie şi modului în care este aplicată legislaţia apărării, iar aici trebuie pregătit terenul în mod corespunzător.
Dacă introduc serviciu voluntar soldat în termen, trebuie să am o campanie inclusiv prin participarea media de înţelegere a necesităţii acestui demers, dar şi a avantajelor acestui serviciu”, a mai afirmat generalul în rezervă.