News

Avertismentul hidrologilor: Cod galben și cod portocaliu de inundații pentru 15 județe. Zonele afectate

31.05.2019 | 17:32
Avertismentul hidrologilor Cod galben si cod portocaliu de inundatii pentru 15 judete Zonele afectate

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis în cursul zilei de vineri, 31 mai, o avertizare de cod portocaliu de inundații pentru 15 județe din țară. Avertizarea este valabilă până mâine și se așteaptă torenți și pâraie, viituri rapide și creșteri de debite și niveluri.

Care sunt județele vizate de codul portocaliu

INHGA a emis astăzi, 31 mai, o atenționare cod portocaliu de inundații care va intra în vigoare la ora 15:00 și este valabilă până sâmbătă, 1 iunie, ora 00:00. Hidrologii anunță scurgeri importante de pe versanți, creșteri de depite și chiar depășirea acestora, precum și torenți, viituri rapide și pâraie, în opt bazine hidrografice.Totodată, hidrologii au anunțat că asemenea fenomene se vor înregistra și pe râurile Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău, începând cu ora 16:00. Atenționarea este valabilă tot până mâine, 1 iunie, la miezul nopții. De asemenea, sunt luați în calcul afluenții acestor râuri care au un rol important în acumularea de apă și implicit, de inundații.

În timpul zilei de sâmbătă, 1 iunie, în intervalul orar 6:00 – 00:00, hidrologii au anunțat creșterea apelor și posibile inundații în bazinele hidrografice Jiu, Olt, Gilort și Olteț. În plus, INHGA ține să avertizeze că, asemenea fenomene hidrometeorologice se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele: Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. În plus, hidrologii au mai emis și un cod galben de inundații și depășiri ale cotelor de apărare. Această averizare vizează regiunile Muntenia, Moldova, Transilvania, Banat, Crişana, Oltenia şi Dobrogea și este valabilă până duminică după- amiaza.

Astăzi, la ora 15:00 intră în vigoare codul galben de creșteri ale debitelor și nivelurilor pe râurile din bazinele hidorgrafice: Tisa, Tur, Someș, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș și Arieș. Avertizarea este valabilă până duminică, 2 iunie, ora 16:00.

Hidrologii au emis averizare cod portocaliu de inundații valabilă până duminică
În Bihor, inundațiile au crăpat străzile și au scos oamenii din locuințe
Sursa foto: ISU Crișana

Inundații de proporții în Bihor, ieri, 30 mai

În seara de joi s-au înregistrat furtuni puternice care au provocat numeroase inundații și viituri. Oamenii au fost surprinși de viiturile care le-au inundat gospodăriile și două persoane, o femeie și un copil, au avut nevoie de ajutorul pompierului. Străzile s-au căpat din cauza debitului mare de apă.

“În data de 30 mai a.c., în judeţul Bihor, în contextul avertizărilor de cod portocaliu hidrologic şi cod galben meteorologic, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a inspectoratului”, arată un comunicat transmis de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, în seara de joi.