News

Avertismentul IGSU pentru populație. Încep furtunile înainte de Paște! A fost emis cod galben. Ce trebuie să facă românii

27.04.2019 | 13:24
Avertismentul IGSU pentru populatie Incep furtunile inainte de Paste A fost emis cod galben Ce trebuie sa faca romanii

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat faptul că urmează ploi și vijelii chiar de Paște în peste jumătate din teritoriul României. Recomandările IGSU pentru cetățeni indică faptul că trebuie să se adăpostească și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, trebuie să-și pună mașinile în zone ferite.

Avertisment IGSU: ploi torențiale și vijelii înainte de Paște!

IGSU a avertizat cetățenii să ia măsuri pentru șanțurile de scurgere pentru a putea permite evacuarea apei provenite din cauza ploilor în cazul unor acumulări semnificative de apă. De asemenea, IGSU a recomandat oamenilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații sigure pe timpul intensificării vânturlui și căderilor de grindină. Pentru limitarea unor pagube generate de vântul, parcarea autovehiculelor se va face în zone ferite, la o distanță considerabilă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționarea meteo de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate în perioada 27 aprilie, de la orele 15:00 și 28 aprilie, la orele 04:00. Instabilitatea atmosferică în perioada aceasta va fi cu mult mai accentuată în zonele de munte preccum, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi nordul Crişanei.

Avertisment IGSU! Ploi torențiale înainte de Paște
Avertisment IGSU! Ploi torențiale înainte de Paște

Cod galben de ploi torențiale și vijelie

Meteorologii au indicat faptul că „în după-amiaza zilei de sâmbătă (27 aprilie) şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (27/28 aprilie), temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi nordul Crişanei. Vor fi averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25…30 l/mp şi punctiform 35…40 l/mp”. În cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe suprafeţe mici căderi de grindină.”