News

Avertismentul lansat de un general american: „Kremlinul ar putea încuraja Rusia să lanseze o invazie asupra României”

15.06.2020 | 20:25
Avertismentul lansat de un general american Kremlinul ar putea incuraja Rusia sa lanseze o invazie asupra Romaniei
ADVERTISEMENT

Retragerea trupelor americane din Germania ar putea reprezenta un risc major pentru anumite state europene, printre care și România. Cel puțin așa susține Ben Hodges, generalul-locotenent trecut în rezervă care a comandat forțele armate ale SUA în Europa, analizând pentru publicația The Sunday Times schimbările geopolitice actuale.

Acesta avertizează că Rusia ar putea profita astfel de discordia din NATO și să lanseze o invazie în țara noastră, precum și în cele baltice. Totul, din dorința de a testa capacitatea de apărare a Alianței Nord-Atlantice, afirmă generalul american.

ADVERTISEMENT

Donald Trump a ordonat recent Pentagonului să retragă o treime dintre militarii staționați în Germania. Această decizie nu doar că reprezintă un „semnal foarte prost” pentru unitatea și coeziunea NATO, dar ar putea face ca Rusia să devină o reală amenințare pentru securitatea României.

România, în pericol din cauza retragerii trupelor americane din Germania. Există riscul ca rușii să ne invadeze

Rusia ar putea profita de discordia din NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. Dacă ei (rușii) vor considera că noi (NATO) nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice și să amenințe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum reacționăm”, a declarat generalul Hodges.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă retragerea parțială a trupelor americane din Germania nu ar afecta capacitatea de mobilizare a NATO în cazul unei agresiuni ipotetice a Rusiei îndreptate împotriva României, există riscul ca țara noastră să aibă de suferit din cauza reducerilor bugetare ale Pentagonului destinate investițiilor la baza de la Mihail Kogălniceanu, precum și a blocajelor și întârzierile în programele de înzestrare.

Totodată, infrastructura precară, tradusă prin lipsa autostrăzilor și a liniilor ferate de mare viteză care să permită transportul rapid al tehnicii grele ar întârzia semnificativ o eventuală desfășurare a forței de reacție rapidă a NATO în cazul unei amenințări militare venite din Est.

ADVERTISEMENT

De altfel, Rusia figurează ca o amenințare la adresa securității României în noua versiune a Strategiei naţionale de apărare a țării noastre. În plus, Ministerul de Externe de la Moscova a catalogat decizia drept un „deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”.

În cazul unui atac, armata română ar trebui să se descurce singură timp de trei zile

În susținerea afirmațiilor sale, Ben Hodges a făcut referire la exercițiul NATO Saber Guardian 2018, când armata americană a avut echipamentul blocat peste două luni în România. „Trebuie să vă îmbunătățiți infrastructura”, spunea, la acel moment, generalul.

ADVERTISEMENT

Forța de reacție rapidă NATO are la dispoziție circa 3 zile pentru a putea reacționa eficient, cu trupe aeropurtate, considerate vârful de lance al Forței de Reacție Rapidă a Alianței, în cazul unui posibil conflict la granița de Est a Alianței. Altfel spus, în cazul în care România ar fi atacată de Rusia, armata s-ar vedea nevoită să reziste, de una singură, timp de cel puțin 3 zile.

ADVERTISEMENT
Tags: