News

Avertismentul lui Mircea Geoană despre războiul din Ucraina. Conflictul va intra într-o fază nouă, mai sângeroasă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertizează că, datele din Ucraina, indică faptul că acest conflict urmează să intre într-o nouă etapă și să devină mai violent.
12.04.2022 | 09:21
Avertismentul lui Mircea Geoana despre razboiul din Ucraina Conflictul va intra intro faza noua mai sangeroasa
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit la Digi24 despre modul în care evoluează conflictul din Ucraina, crimele de război făcute de armata rusă, dar și despre modul în care alianța se plasează în acest conflict.

Războiul va deveni mai sângeros

După cum a explică Geoană, o nouă ofensivă a armatei lui Vladimir Putin este iminentă, aceasta regrupându-se pentru a începe o ofensivă care vizează regiunea Donbas, dar și sudul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

El mai explică faptul că războiul va intra într-o nouă fază, acest lucru fiind susținut de pregătirile logistice pe care forțele ruse le-au făcut în ultima perioadă, după retragerea din jurul Kievului.

“Avem toate indiciile legate de regruparea forțelor, de completarea pierderilor masive suferite în prima etapă a războiului, problemele de logistică și de pregătire militară indică, toate, că vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja.

ADVERTISEMENT

Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol. Deci, estimarea noastră este că intrăm în a doua etapă, și mai complicată, a acestui război care pare să se prelungească”, a subliniat Geoană.

Secretarul NATO a mai explicat că această nouă fază a războiului va semăna mai mult cu un război obișnuit și că, din nefericire, se va solda și cu mai multe victime în rândul civililor.

ADVERTISEMENT

“Sperăm că acest lucru nu va continua să se întâmple, pentru că deja este extrem de barbar și de sălbatic ceea ce fac dânșii, dar repet, ne așteptăm la reluarea iminentă a ostilităților, pe un front mult mai larg. Acesta va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic, și nu de ceea ce am văzut în primele șase săptămâni de război, și din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”, a mai adăugat Geoană.

Crimele de război ale armatei ruse

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre crimele de război pe care armata rusă le-a făcut de la începutul conflictului. El a explicat că autoritățile de la Kiev beneficiază de ajutorul occidentalilor pentru instrumentare cazurilor și aducerea în fața Curții Penale Internaționale a celor responsabili.

ADVERTISEMENT

“Dosarul de crime de război pe care Federația Rusă – la nivel politic, dar și militar – le efectuează și le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei și a aliaților din NATO, care asistă și ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internațională, pentru că această speță nu are cum să rămână nejudecată și nepedepsită”, a mai declarat Geoană.

ADVERTISEMENT

El a mai subliniat că, în contextul ofensivei pe care rușii o pregătesc în Donbas și sudul Ucrainei, potențialele victime civile reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oficialii NATO și statelor vestice.

NATO continuă să ofere ajutor Ucrainei

Membrii alianței nord-atlantice sprijină Ucraina în conflictul care se poartă pe teritoriul său și că vor continua să trimită ajutoare militare. Mai exact, Geoană a explicat că statele NATO vor continua să ofere echipamente împotriva blindatelor rusești, dar și vehicule pe care forțele ucrainene le pot folosi.

“Dacă în prima parte a războiului, am văzut-o cu toții, (rachete) Javelin și arme antitanc, această parte a doua a războiului va fi diferită în calitatea, intensitatea și consistența acestuia, deci, este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului”, a declarat Mircea Geoană.