News

Avertismentul lui Mircea Geoană pentru Kiev: „Se întâmplă ceva în relația dintre Ucraina și România. O discuție francă trebuie făcută”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a apreciat că există probleme în relația dintre România și Ucraina, ce ar putea fi rezolvate prin discuții directe.
04.03.2023 | 17:51
Avertismentul lui Mircea Geoana pentru Kiev Se intampla ceva in relatia dintre Ucraina si Romania O discutie franca trebuie facuta
Secretarul general adjunct al NATO. Mircea Geoană/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că există unele probleme în relația bilaterală româno-ucraineană, care se răsfrâng asupra opiniei publice românești, probleme care ar putea fi rezolvate printr-o discuție deschisă și onestă între cele două state. Geoană a făcut aceste apreciere răspunzând la o întrebarea pe tema canalului Bâstroe.

Drepturile minorităților, o temă sensibilă pentru România

Fiind întrebat dacă tema lucrărilor de pe canalul Bâstroe ar putea schimba percepția românilor despre Ucraina și războiul ruso-ucrainean, Mircea Geoană a răspuns: „Eu nu cunosc detalii, că sunt detalii tehnice şi înţeleg că au început ceva discuţii. Dar eu le-am spus liderilor ucraneni cu care m-am întâlnit, m-am întâlnit şi München, m-am întâlnit şi la Bruxelles, mă întâlnesc des cu ei pentru că colaborăm foarte bine cu ei şi le-am spus ca şi coleg, ”Atenţie, se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească!” Şi e păcat de Dumnezeu, pentru că românii au fost şi româncele am fost excepţional de solidari cu ei şi istoria României cu Ucraina nu a fost simplă istoric, nu a fost simplă niciodată.

ADVERTISEMENT

Geoană a precizat că relațiile dintre polonezi și ucraineni au fost mult mai tensionate decât cele ale ucrainenilor cu românii, în contextul conflictului dintre cele două popoare din timpul celui de-al doilea război mondial și a cedărilor teritoriale impuse Poloniei după acel conflict. Cu toate acestea, în momentul de față, polonezii sunt printre cei mai mari susținători ai vecinilor lor.

Mircea Geoană a precizat că sunt două chestiuni majore care ar putea să influențeze relația româno-ucraineană. Prima este chestiunea drepturilor minorităților naționale din Ucraina, inclusiv cea română care trăiește Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, iar a doua cea legată de dreptul românilor ortodocși din Ucraina privind oficierea în biserici a liturghiei în limba română.

ADVERTISEMENT

Le-am spus un lucru şi l-am spus cu foarte multă prietenie şi cu dorinţa de a fi siguri că păstrăm această relaţie bună şi această soliditate cu dânşii, că sunt câteva elemente care pot să devină iritante în chestiunea aceasta şi sper ca dialogul bilateral şi o discuţie directă şi francă, dacă este nevoie, trebuie făcută. Derusificarea Ucrainei este un lucru pe care liderii de acolo trebuie să îl facă.

Pe de altă parte, asta nu înseamnă că trebuie să lucrezi către deromânizare sau către a lucra nediferenţiat pe comunităţi etnice, care nu au altceva decât că sunt cetăţeni loiali al Ucrainei, sunt pe front, se luptă şi ei, sunt şi etnici români ucraineni, care sunt şi ei pe front. E populaţie de limbă română.

ADVERTISEMENT

Problema religiei este importantă, deci cred că mai multă sensibilitate la chestiuni care pot să strice acest sprijin formidabil al românilor pentru Ucraina, cred că trebuie avut grijă şi din partea dânşilor şi cred şi partea română, nu e problema mea să dau sfaturi aliaţilor, trebuie să intre de o manieră directă într-o discuţie cu dânşii”, a comentat Mircea Geoană, citat de News.ro.

Scopul final, un viitor european pentru Ucraina

Invitat să comenteze afirmațiile după care unii politicieni români ar fi alimentat tensiunile legate de Bâstroe în mod artificial, din considerente de imagine, Geoană nu a exclus acest lucru, însă a spus că nu este ceva neobișnuit ca un politician să exploateze în acest scop subiecte sensibile. Pe de altă parte, nu trebuie scăpat din vedere scopul esențial, anume reconstrucția Ucrainei și, împreună cu Moldova, intrarea ei în spațiul european.

ADVERTISEMENT

Vine şi vremea respectivă şi este important şi pentru dânşii, şi pentru noi, aşa cum e valabil şi cu Slovacia şi cu Ungaria, cu Ucraina şi Polonia, şi ţările baltice, şi ceilalţi, să pregătim un teren în care să fim cu toţii în Europa şi să putem să muncim împreună şi, de ce nu, să facem business împreună şi să participăm şi noi la reconstrucţia Ucrainei. Este foarte important ca această perioadă să fie traversată în condiţii cât mai bune şi dânşii să înţeleagă că sunt sensibilităţi legitime, iar că politicienii uneori mai amplifică acest lucru, asta face parte din democraţie până la urmă, nu poţi să spui unui politician să nu folosească un moment sau altul într-un fel sau altul”, a conchis Geoană.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii...
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii suporterilor
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro a publicat notele profesorilor, înainte de contestaţii
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro a publicat notele profesorilor, înainte de contestaţii
Cu cât a putut să îi vândă fiica lui Ilie Năstase un tablou...
Cu cât a putut să îi vândă fiica lui Ilie Năstase un tablou lui Ion Ţiriac: Cu atât l-a cumpărat, e suma corectă!
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta ”