ADVERTISEMENT
Sport

Avertismentul lui Virgil Musta în cazul relaxării restricţiilor! “Pot apărea mutaţii care să facă vaccinul ineficient”

Autor: Radu C. Munteanu | 07.05.2021 | 15:24
Avertismentul lui Virgil Musta în cazul relaxării restricţiilor!
Medicul Virgil Musta a vorbit despre restrictii si vaccinare Sursa: Hepta Colaj: Fanatik

Medicul Virgil Musta, unul dintre cei mai cunoscuți experți în lupta împotriva COVID de la noi din țară, a vorbit pentru FANATIK despre relaxarea restricțiilor și campania de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Astfel, ne-a spus medicul Virgil Musta, situația relaxării restricțiilor începând cu 1 iunie trebuie privită cu foarte mare atenție, în caz contrar riscându-se o nouă catastrofă medicală.

Virgil Musta: ”Restricțiile pot fi ridicate doar dacă vaccinăm repede și mult”

”Când vorbim de relaxarea restricțiilor trebuie să avem în vedere un echilibru, altfel riscurile sunt uriașe. Iar restricțiile pot fi ridicate doar dacă vaccinăm repede și mult. Aș spune că, momentam, am putea sta mai bine chiar la capitolul vaccinare. Nu e rău, dar nu e extraordinar. Iar dacă nu vaccinăm în continuare, situația poate deveni chiar dificilă”, ne-a spus, în exclusivitate, medicul Virgil Musta.

Mai mult, a explicat medicul pentru FANATIK, situația actuală nu este una de natură să ne facă să ne relaxăm prea mult, mai ales că, în continuare, există suficient de multe cazuri de noi îmbolnăviri de COVID-19 și, din păcate, multe decese cauzate de cumplitul virus care a devastat întreaga lume în ultimul an.

ADVERTISEMENT
Virgil Musta
Virgil Musta, avertisment serios in cazul relaxarii restrictiilor Sursa foto: Facebook

”Momentan, ca să putem vorbi de siguranță, avem doar două variante: vaccinarea și respectarea regulilor de distanțare socială. Dacă se vor relaxa prea mult restricțiile, iar lumea nu va respecta regulile generale de protecție și, mai grav, nu se vor vaccina, putem să avem probleme serioase. Eu sper că nu vom mai avea un val, dar putem să îl evităm doar dacă suntem extrem de atenți. Momentan, din fericire, suntem pe o pantă descendentă, dar tot trebuie să fim atenți”, a spus, pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

Iar această atenție, ne-a explicat specialistul, este legată de felul în care vom interpreta relaxarea restricțiilor. ”Va trebui, cel puțin o perioadă, să continuăm să evităm locurile aglomerate. Și, normal, să purtăm masca. Cred că doar așa putem opri răspândirea virusului”, spune medicul.

Virgil Musta: ”Vaccinul e soluția”

Dacă campania de vaccinare împotriva COVID-19 va încetini, ne-a explicat medicul Virgil Musta, putem să ajungem în situația gravă a unei noi epidemii care să facă ravagii la noi în țară, mai ales că virusul suferă mutații destul de rapid.

ADVERTISEMENT

”Momentan, vaccinul ne protejează și de majoritatea mutaților virusul care cauzează boala. Acum, vaccinul e soluția, dar doar în cazul în care reușim să obținem imunitatea foarte mulți oameni. Pentru că virusul se reproduce, trăiește și suferă mutații în corpul uman, trebuie să nu îi mai dăm posibilitatea să treacă de la un om la altul. În caz contrar, pot apărea mutații care să facă vaccinul ineficient”, spune medicul Virgil Musta.

Virgil Musta, despre a treia doză de vaccin

Medicul Virgil Musta spune că, momentan, nu este nimic sigur sau stabilit cu privire la administrarea unei a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului. ”Încă nu este clar dacă, în iarnă, va fi necesară a treia doză de vaccin. Poate apărea o asemenea situație dacă nu sunt suficient de mulți oameni vaccinați, iar vaccinul va suferi mutațiile despre care vorbeam. Atunci el va fi adaptat pentru noile tulpini și va fi necesară această doză. Acum însă, nu se știe cu siguranță dacă va fi necesară”, a precizat, pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Riscăm o epidemie de gripă comună?

După ce, anul trecut, gripa comună, gripa A, nu a mai provocat un risc real în România, anul acesta lucrurile s-ar putea schimba. Iar totul depinde, din nou, de cum se vor proteja, în continuare, românii, susține medicul Virgil Musta.

”Anul trecut, datorită măsurilor de distanțare socială, nu am avut probleme cu gripa A, nu s-a răspândit cum o făcea în alți ani. Gripa A este mult mai puțin periculoasă ca cea provocată de SARS-COV 2, dar are și ea o mortalitate de până în 1,2%, față de 4, 5 % în cazul coronavirusului. Dar este un risc de care trebuie să ne protejăm, iar dispariția restricțiilor ar putea provoca o epidemie de gripă, una care, anul trecut, a fost evitată”, a mai spus, pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT