News

Avertismentul MAI pentru românii care vor să plece în străinătate. Condiții pentru valabilitatea documentelor

27.06.2020 | 17:58
Avertismentul MAI pentru romanii care vor sa plece in strainatate Conditii pentru valabilitatea documentelor
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne avertizează românii care vor să plece pe timpul verii în străinătate că documentele de identitate expirate nu sunt valabile peste hotare, chiar dacă autoritățile române le-au prelungit durata de valabilitate pe teritoriul național pe perioada stării de urgență și, ulterior, de alertă.

MAI precizează că serviciile pentru preschimbarea documentelor (pașapoarte simple electronice/ temporare, cărți de identitate, permise de conducere) funcționează, dar cu adaptarea la situația epidemiologică actuală.

ADVERTISEMENT

Potrivit Legii 55/2020, valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Însă în lipsa unor acorduri bilaterale, aceste documente nu sunt considerate ca valabile în alte state.

Cum se eliberează pașapoartele

Din acest motiv, MAI recomandă cetățenilor care călătoresc în străinătate să verifice durata de valabilitate a documentelor lor și, în cazul în care au expirat să le înlocuiască la serviciile specializate.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește activitatea de pașapoarte, cererile se depun, în ţară, preponderent în baza unei programări on-line pe platforma www.epasapoarte.ro, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte, indiferent de județul de domiciliu al solicitantului, în cadrul programului de lucru cu publicul afişat, atât pe site-ul instituției www.pasapoarte.mai.gov.ro, la secţiunea “Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte”, cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului”, se arată într-un comunicat al MAI.

Pentru ridicarea pașapoartelor accesul în serviciile publice comunitare este permis doar cu purtarea măștii de protecție și respectarea marcajelor pentru asigurarea distanțării fizice. De asemenea, accesul se face pe bază de programare pentru evitarea așteptării  suplimentare în spațiile de relații cu publicul.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne recomandă cetățenilor să opteze pentru expedierea pașaportului simplu electronic prin servicii de curierat (cheltuieli de expediţie 8 lei + TVA) la adresa de domiciliu/reşedinţă. ”Paşaportul simplu temporar, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, nu poate fi livrat prin serviciul de curierat”, precizează Ministerul de Interne.

În ce privește preschimbarea actului de identitate, cetățenii sunt îndrumați către serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, din localitatea de domiciliu, fiecare având un program propriu de funcționare și de relații cu publicul.

ADVERTISEMENT

Permisele de conducere, livrate prin poștă

Cererile de preschimbare a permiselor de conducere românești se depun în baza unei programări online efectuată pe site-ul oficial al instituției www.drpciv.ro. Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului sau emitentul permisului de conducere.

Accesul în incinta sediului serviciilor publice comunitare este permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate, în baza actului de identitate – original, cu cel mult 10 minute înainte de ora programată. Pentru evitarea aglomerării spațiilor destinate cetățenilor solicităm respectarea orelor de programare”, precizează sursa citată.

Permisele de conducere vor fi livrate prin poștă în termen de 5-15 zile calendaristice, perioadă în care poate fi utilizată dovada înlocuitoare a permisului de conducere.

ADVERTISEMENT