News

Avertismentul medicilor înainte de începerea școlilor. Ce persoane ar trebui să-și ia măsuri de protecție împotriva Covid-19

26.08.2020 | 08:19
Avertismentul medicilor inainte de inceperea scolilor Ce persoane ar trebui sasi ia masuri de protectie impotriva Covid19
ADVERTISEMENT

Medicii din România transmit un avertisment de luat în vedere de toată lumea înainte de începerea școlilor în unitățile de profil din țara noastră.

Pe 14 septembrie, sute de mii de copii, părinți și dascăli vor fi implicați din nou în procesul educațional și, automat, vor fi supuși în diferite proporții, unui risc de contaminare cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului ”Alessandrescu-Rusescu“ din București, a explicat ce ar trebui să îngrijoreze mai mult în perioada de după reluare cursurilor.

Ce avertisment transmit medicii înainte de începerea școlilor

În opinia specialistului din domeniul medical, adulții sunt cei mai predispuși infectării cu noul coronavirus, fapt pentru care sănătatea acestora este cea care ar trebui să fie atent protejată.

ADVERTISEMENT

”Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie un părinte este că, oriunde în lume unde au fost îngrijiţi pacienţi cu COVID-19, copiii au reprezentat o minoritate.

Şi asta înseamnă că, indiferent de gene, de sărăcie, de mediu sau de orice altceva, copiii – din punctul de vedere al severităţii şi al duratei bolii – se îmbolnăvesc mai rar, mai puţin şi mai scurt decât adulţii.

ADVERTISEMENT

Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii”, a spus Conf. dr. Mihai Craiu pentru Adevărul.

Ce spune medicul pediatru de purtarea măștii de către cei mici

S-a vorbit foarte mult în spațiul public despre faptul că elevii, în special cei preșcolari, nu vor purta masca în mod corespunzător. Dr. Craiu afirmă că, prin educație, micuții pot fi convinși, cu convingere, să respecte această măsură extrem de importantă din punct de vedere medical.

ADVERTISEMENT

”Cu convingere. Prejudecata este a noastră, a adulţilor. Şi vă dau două exemple: casca de protecţie pentru bicicletă. În toate ţările civilizate din lume, copiii de 2-3 ani poartă cască. Sau cască la schi. În toată Elveţia şi Austria, toţi copiii care nu au nici măcar un metru au cască pe cap.

E şi inconfortabilă, şi cum vreţi, dar o poartă, pentru că trebuie s-o poarte! Al doilea exemplu: scăunelul de maşină. Copiii înţeleg mult mai bine decât adulţii. Dacă-şi va alege copilul materialul pentru mască, dacă i-o facem cu desene, cu un fel de zâmbet, dacă o să punem măscuţa ursuleţului favorit de pluş acasă, de-acuma, până să înceapă şcoala!

Sunt ferm convins că trebuie făcute două lucruri: spălatul pe mâini, dimineaţa, când încep şcoala cei mici, şi purtatul măştii înăuntru. Un copil care răspunde la clasă trebuie să-şi pună mască pentru a nu răspândi virusul. Masca e prohibită doar la copiii mai mici de 2 ani.”, a spus medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT