News

Avertismentul medicului Adrian Marinescu! Pe Internet se vând teste de coronavirus și anticorpi care pot da rezultate eronate

03.05.2020 | 13:22
Avertismentul medicului Adrian Marinescu Pe Internet se vand teste de coronavirus si anticorpi care pot da rezultate eronate
ADVERTISEMENT

În plină epidemie de coronavirus, fiecare dintre noi încearcă să facă tot ce îi stă în putință pentru a se proteja atât pe el, cât și pe toți cei dragi. Așa se face că mulți cetățeni români ajung să se trateze „după ureche”, fără a cunoaște posibilele efecte adverse ale medicamentelor respective sau, mai grav, cad victime înșelătoriilor din mediul online.

Medicul Adrian Marinescu anunță că testele de coronavirus vândute pe Internet pot da rezultate eronate

Potrivit lui Adrian Marinescu,  medic primar în cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, în mediul online sunt vândute mai multe teste și anticorpi de tipul celor folosite de specialiști pentru detectarea bolii. Acestea, însă, pot da rezultate eronate dacă nu sunt manevrate într-un mod corespunzător.

ADVERTISEMENT

Astfel, există riscul ca persoanele indicate drept negative să fie purtători ai agentului patogen. Pentru a evita o situație de acest gen, cetățenilor li se recomandă să solicite ajutor specializat în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19.

Primii trei pacienți aflați în stare gravă au primit plasmă de la donatori vindecați

În altă ordine de idei, medicul Adrian Marinescu a dezvăluit că trei pacienţi internați în secţia de terapie intensivă a Institutului Matei Balş au primit plasmă hiperimună de la donatori declarați vindecați de coronavirus. Starea lor este din ce în ce mai bună și ne dă speranțe în privința unui tratament eficient, afirmă specialistul, precizând că totul s-a făcut cu acordul familiilor.

ADVERTISEMENT

Această plasma este pregătită la fel ca şi alte produse din sânge la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereză, şi pe urmă se administrează prin perfuzie acolo unde este nevoie.

Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, este adevărat că efectele se vor vedea în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

Pentru fiecare pacient în parte se alege doza corespunzătoare, şi varianta cea mai bună pentru că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în calcul având în vedere că e un pacient cu stare generală gravă şi aici vorbim şi de multe dezechilibre care sunt la nivelul organismului.

Nu există posibilitatea de a doza, există doar indicaţii în ce moment să se facă această prelevare, faptul că pacientul în momentul prelevării are aceşti anticorpi de tip IGG, asta se face cam peste tot în lume.

ADVERTISEMENT

Este dorinţa de a ajuta cât se poate de mult, şi mai ales cu toţii ne dorim, mai ales într-o situaţie gravă să existe aceste miracole”, a mai spus Adrian Marinescu. Acest tip de tratament dă deja rezultate foarte bune în peste 30 de ţări afectate de răspândirea coronavirusului. România are acum 4 aparate de plasmafereză donate de o firmă privată și date în folosinţă pe o perioadă de un an. Alte 14 aparate vor fi instalate în curând în mai multe spitale din ţară.

ADVERTISEMENT