News

Avertismentul medicului Mihai Craiu! Cum sunt afectați copiii de pandemie: leșin, ticuri și nevroze

20.01.2021 | 12:49
Avertismentul medicului Mihai Craiu Cum sunt afectati copiii de pandemie lesin ticuri si nevroze
Medicul Mihai Craiu, lămuriri despre cazurile de Covid-19 din şcoli: "Arată doar circulație comunitară" Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Mihai Craiu avertizează că pandemia are un efect puternic asupra copiilor, iar acesta nu este unul benefic. Celebrul pediatru spune că manifestările celor mici sunt reprezentate de leșinuri, ticuri sau nevroze.

Mihai Craiu a explicat că traumele emoționale ale copiilor sunt provocate, în mare parte, de statul acasă. El spune că revenirea la școală ar îmbunătăți mult situația.

ADVERTISEMENT

Nici timpul excesiv petrecut în mediul online sau în compania constantă bunicilor nu îi ajută prea mult pe cei mici. Medicul precizează că aceste lucruri sunt și ele cauze ale tulburărilor psihice pe care le-a întâlnit.

Avertismentul medicului Mihai Craiu! Cum sunt afectați copiii de pandemie: leșin, ticuri și nevroze

„Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane. Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital – și când nu le place ceva schimbă – au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil”, a explicat specialistul, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

„Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, a adăugat acesta. Mihai Craiu a mai explicat și în trecut că redeschiderea instituțiilor de învățământ este un lucru foarte bun pentru copii.

„Această lipsă de mișcare și de interacțiune, toată această gimnastică emoțională pe care trebuie s-o avem când ne întâlnim cu mai mulți, pe care trebuie să-i convingem de ceva – să ne dea jucăriile lor, sau lucrurile lor, sau să facem ceva împreună – a dus la o aplatizare a rezonanței afective și au venit toate emoțiile negative, fie ale părinților care lucrau de acasă și le spuneau taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse… lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil și nu e bine”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

Mihai Craiu a subliniat că pandemia și statul acasă provoacă „o serie întreagă de suferințe care nu au niciun substrat la analize – și am făcut electrocardiograme, măsurători de tensiune și glicemii – și nu au nicio boală a corpului, dedesubt”.

„Este numai o traumă emoțională și ceea ce este mai trist este că adolescenții – cel puțin cei care au în față examene și momente dificile – aceștia au dezvoltat într-o proporție îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacțiuni normale, omenești, are un decont”, precizează acesta.

ADVERTISEMENT

Recent, medicul a publicat și un studiu al cecetătorilor americani, care arăta că școlile nu riscă să devină focare de Covid-19. În plus, acesta a avertizat și asupra apariției depresiei la adolescenți și copii.

ADVERTISEMENT