News

Avertismentul medicului Mihai Craiu pentru părinții copiilor cu bronșiolită acută. „Nu se tratează cu antibiotice!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a prezentat seria „tratamentelor” care ar trebui evitate de către părinți în cazurile de bronșiolită acută la copii.
27.11.2022 | 16:43
Avertismentul medicului Mihai Craiu pentru parintii copiilor cu bronsiolita acuta Nu se trateaza cu antibiotice
Medicul pediatru Mihai Craiu/ Sursă foto: Viața Medicală
ADVERTISEMENT

Mihai Craiu a prezentat, pe pagina de facebook Spitalul Virtual pentru Copii, ce trebuie să evite părinții copiilor mici, în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc cu bronșiolită acută, boală care cunoaște în această perioadă un număr mare de cazuri.

Bronșiolita acută (da, maladia care a umplut camerele de gardă din spitalele de copii din toată Europa) este o maladie virală. Adica NU se tratează cu antibiotice! Dacă este atât de puțin bolnav copilul, încât poate fi tratat acasă, atunci NU are nevoie de antibiotice!”, a scris Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că nu se impune nici folosirea aerosolilor sau a cortizonului, de orice tip.

Dacă hidratarea și desfundatul nasului nu sunt suficiente iar antitermicul prescris pare să nu mai funcționeze, copilul are nevoie de un nou consult, poate și de analize… Nu antibiotic dat din proprie inițiativă”, mai scrie medicul.

Un val de bronșiolite afectează copiii

Craiu a avertizat încă de la începutul acestei luni că România se va confrunta cu un val puternic de viroze pe final de toamnă și început de iarnă.

ADVERTISEMENT

Riscul cel mai mare de bronșiolite apare la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost născuți prematur.

Un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, anunța dr. Craiu.

ADVERTISEMENT

Medicul prezenta un set de informații care să-i ajute pe părinți să prevină infectarea copiilor sau măcar apariția unor forme grave ale acesteia:

  1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  2. “Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
  3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
  5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
  6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.
ADVERTISEMENT
Tags: