News

Avertismentul oamenilor de știință! Încălzirea globală va ucide mai mulți oameni decât orice virus

04.08.2020 | 16:46
Avertismentul oamenilor de stiinta Incalzirea globala va ucide mai multi oameni decat orice virus
Căldura ne va afecta din ce în ce mai mult/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Creșterea temperaturilor la scară globală va duce la un număr  de decese mai mare decât toate bolile infecțioase  la un loc, se arată într-un studiu publicat în The Guardian. În cel mai sumbru scenariu, rata mortalității cauzate de temperaturile mari va ajunge la 73 la suta de mii de locuitori, scrie Libertatea.

Rata deceselor ar fi mai mare decât cea a morților cauzate de infecții cu virusuri sau bacterii, inclusiv tuberculoză, SIDA, malarie sau febra dengue.

ADVERTISEMENT

Regiunile sărace și deja fierbinți ale globului vor fi cele mai afectate, cu creșteri considerabile ale deceselor în urma infarcturilor sau accidentelor vasculare cerebrale, pe fondul valurilor de căldură.

Două scenarii  pentru încălzirea globală

Foarte mulți oameni vârstnici mor din cauza efectelor indirecte ale temperaturii ridicate (…) Situația este într-un mod straniu foarte asemănătoare cu epidemia COVID-19 – oamenii vulnerabili sunt cei care au afecțiuni cronice. Dacă ai o problemă cardiacă și ești afectat timp de mai multe zile de căldură, vei fi împins către colaps”, a afirmat Amir Jina, economist la Universitatea din Chicago și coautoare a studiului publicat de Biroul Național de Cercetare Economică.

ADVERTISEMENT

În state precum Ghana, Bangladesh, Pakistan sau Sudan creșterea ratei mortalității ar putea ajunge la 200 de decese la 100.000 de locuitori. În schimb țările care se află în zone cu climă mai rece, precum Norvegia sau Canada, vor avea rate mai mici ale deceselor cauzate de frigul extrem.

În ultimii ani, valuri puternice de căldură au afectat SUA, Europa, Australia, India și chiar Arctica în ultimii ani, iar anul 2020 se anunță a fi cel mai fierbinte sau pe locul doi în topul celor mai fierbinți ani din istoria măsurătorilor meteorologice.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, cel puțin 1.500 de oameni au murit în Franța din cauza temperaturilor ridicate. În țările bogate, vor suporta mai ușor creșterea temperaturilor zonele care sunt  deja călduroase

O zi fierbinte în Seattle va fi mai problematică decât una foarte fierbinte în Houston, deoarece aerul condiționat și alte astfel de măsuri sunt mai puțin disponibile acolo”, a afirmat Bob Kopp, coautor al studiului și expert climatologic la Universitatea Rutgers.

ADVERTISEMENT

Și costurile economice ale acestor decese vor fi majore, fiind estimate în jur de 3,2% din PIB-ul global, până la finalul secolului acestui  secol, dacă emisiile de carbon rămân aceleași.

În cel mai negru scenariu, în care statele lumii nu vor lua măsuri pentru reducerea emisiilor, temperaturile vor crește în medie cu cel puțin trei grade Celsius până în 2100. Într-un scenariu  moderat, în care reducerea emisiilor de carbon se face într-un ritm relativ alert, creșterea numărului de decese va fi de  numai o  treime din cel caculat pentru scenariul pesimist.

Este plauzibil că vom avea cel mai negru scenariu și că asta va presupune măsuri drastice, cum ar fi migrația în masă”, a mai spus Amir Jina.

ADVERTISEMENT