News

Avertismentul Poliției de Frontieră pentru români: “Vine Paștele, presiune mare la Nădlac! Un control durează minimum 7- 8 minute, în loc de un minut până acum”. Care sunt măsurile anti-coronavirus. Video exclusiv

02.04.2020 | 18:52
Avertismentul Politiei de Frontiera pentru romani Vine Pastele presiune mare la Nadlac Un control dureaza minimum 7 8 minute in loc de un minut pana acum Care sunt masurile anticoronavirus Video exclusiv
ADVERTISEMENT

Românii din Italia și Spania au fost rugați de către președintele Klaus Iohannis să nu se întoarcă în țară de Paște. Cu toate acestea este de așteptat ca mulți oameni să revină în România pentru a-și petrece sărbătorile alături de familie în plină pandemie de coronavirus.  Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, subcomisarul Alexandra Găvan, a dezvăluit în direct la emisiunea „Fan ROMÂNIA”, într-un dialog cu Horia Ivanovici, la ce ar trebui să se aștepte cei care doresc cu orice preț să se întoarcă în România în mijlocul epidemiei.

Timpul mediu de așteptare în vamă: 7-10 minute

În luna martie, aproximativ 300.000 de oameni au revenit în România din străinătate, conform surselor oficiale. Cum se va schimba situația de Paște, atunci când această cifră ar trebui să „explodeze”? Se vor întoarce românii în sânul familiei, în plină epidemie de coronavirus? La aceste întrebări a încercat să răspundă purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră din România.

ADVERTISEMENT

„În acest moment sunt închise punctele de trecere de mic tranzit, de câteva săptămâni. Cele care oricum aveau număr redus de persoane și mijloace de transport de care erau tranzitate. Ca resursele să fie canalizate către punctele mari de frontieră.

În continuare rămân deschise pentru propriii cetățeni, toate marile puncte de la marile granițe pe care le avem. Nu avem punct un punct închis neimportant, când s-a luat decizia s-a făcut o analiză în funcție de trafic.

ADVERTISEMENT

Pot intra oricând pe site-ul nostru, unde există o hartă grafică cu fiecare punct de frontieră, care e închis, care e deschis. www.politiadefrontiera.ro.

Toate punctele mici care înregistrau trafic foarte mici au fost închise”, a explicat Alexandra Găvan.

ADVERTISEMENT

Subcomisarul a oferit, totodată, mai multe date statistice referitoare la tranzitul vamal din ultimele 24 de ore. Aceste cifre sunt relativ mici, comparativ cu perioada când nu exista coronavirus, însă cifrele ar putea „exploda” când se apropie sărbătorile pascale.

ADVERTISEMENT

Timpul de așteptare la vamă poate atinge 10 minute

Extrem de important, numărul mic de oameni care intră în țară este afectat și de timpul relativ mare de așteptare la vamă. Acesta a crescut la 10 minute, comparativ cu 30 de secunde când era acum un an.

„În ultimele 24 de ore avem aproximativ 23.600 de persoane care au tranzitat frontiere, 14.400 pe sensul de intrare și 9.200 pe ieșire. Mijloace de transport undeva la 17.000.

Traficul este unul foarte redus, undeva la 23.000 în ultimele 24 de ore. Înainte de această perioadă, că nu existau aceste măsuri specifice, traficul era undeva la 140.000-150.000 de persoane în 24 de ore. Traficul e unul foarte-foarte redus.

Procedurile care se efectuază sunt cele care duc la timpii de așteptare. Dacă până acum o persoană care venea la controlul de frontieră, la Nădlac 2, aștepta 30 de secunde pentru a trece frontiera, în contextul actual discutăm de 5-7-10 minute pentru o singură persoană. Completarea formularului, analiza epidemilogică pe care colegii de la DSP o fac.

7-8 minute ca medie acum. Toate persoanele care intră sunt trecute și verificate, completează formulare după care merg la colegii de la DSP pentru control epidemiologic. Colegii de la DSP constată și impun noi măsuri.

Nu putem vorbi despre un fenomen, e drept al persoanelor de a trece pietonal dacă doresc, însă după acesta se prezintă la control de frontieră, ele așteaptă pentru a fi preluate grupat de patrule comune de jandarmi și escortate. Ele nu pleacă singure din punctul de frontieră.

Polițiștii de frontieră își fac datoria, pun în aplicare toate măsurile specifice în contextul coronavirus și, cu siguranță, ajută și sprijină pe toți participanții la trafic.

Având în vedere că acel culoar de pe teritorul Ungariei e deschis, ne așteptăm să avem flux care vin pe acel culoar, ce pot să vă spun că lucrăm cu personal dublat-triplat, punctele mari de frontieră vor continua să fie deschise. Polițiștii de frontieră vor fi reorganizați și adaptați pentru fiecare situație în parte. Depinde de la an la an, dacă Paștele a concis cu 1 Mai au venit mai multe persoane. Situația diferă de la an la altul”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției.

Cum se schimbă situația de Paște?

Sărbătoarea Paștelui e așteptată cu sufletul la gură de toată România, însă rămâne de văzut în ce condiții famiile vor fi reunite în acest an. În orice fel de situație, polițiștii de frontieră dau asigurări că sunt pregătiți, că au instructajul făcut și situația la vămi este sub control.

„Ce pot să vă spun, în fiecare an de perioada când Paștele a picat, numărul a fost ușor diferit. Nu putem să estimăm că a fost un 20%, s-au dublat sau nu, dar au fost cu siguranță mai ridicate. Suntem pregătiți din punct de vedere logistic, poliția de frontieră își va face datoria.

Traseul e la libera alegere a fiecăruia, dar deocamdată ruta pe care persoanele care vin dinspre vest totul e în dinamică și depinde de fiecare persoană. Nu există un interval orar când e mai mult sau mai puțin aglomerat. Granița de vest e cea mai aglomerată, că există acel culoar deschis pe timpul nopții. Ei merg pe culoar de la ora 22:00 a Ungariei până la 5 dimineața. Culoarul se închide la 5 dimineața, dacă au ajuns la frontieră se fac procedurile.

Au fost dispuse o serie de măsuri și s-a făcut instructaj cu privire la modul în care personalul nostru trebuie să interacționeze cu persoanele care declară că vin din zone de risc cu COVID-19. Suntem la datorie la capacitate maximă”, a concluzionat Alexandra Găvan.

ADVERTISEMENT