News

Avertismentul politologilor în războiul din Gaza: „Politica României față de Hamas este cea din timpul lui Ceaușescu!”

15.05.2021 | 07:00
Avertismentul politologilor in razboiul din Gaza Politica Romaniei fata de Hamas este cea din timpul lui Ceausescu
ADVERTISEMENT

Războiul din Fâșia Gaza continuă și România pare victimă colaterală în conflictul dintre teroriștii Hamas și statul Israel, acționând ca pe vremea lui Ceaușescu. Profesorul Cătălin Avramescu a avertizat că, și acum, politica țării noastre referitoare la mișcarea Hamas a rămas aceeași ca în perioada în care țara noastră sprijinea, tacit, agresiunea din Orientul Mijlociu.

Din start, trebuie amintit că, la vremea la care face referire Cătălin Avramescu, liderul OEP și al Hamas, Yasser Arafat, era unul dintre „musafirii” obișnuiți ai președintelui român. ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, profesorul Cătălin Avramescu a declarat: „Există destul de mulți români în Israel, așa cum sunt o mulțime de evrei de origine română în această țară. Sigur că, indirect, noi suntem implicați în acest conflict. Pe de altă parte, în această privință, constat, cu foarte mare neplăcere, că politica românească nu pare să se fi schimbat fundamental față de cea de pe timpul lui Nicolae Ceaușescu!”.

ADVERTISEMENT

Specialistul în politologie reclamă inclusiv faptul că, în continuare, țara noastră recunoaște așa zisul „stat palestinian”: „Acest așa numit „stat” are o Ambasadă în România, iar noi ne facem că nu vedem ce se întâmplă în Orientul Mijlociu!”.

Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)
Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)

Politologul Cătălin Avramescu: „Diplomația noastră ne-a obișnuit cu un joc duplicitar, ca pe vremea lui Ceaușescu!”

Intervievatul nostru este de părere că, în regiunea respectivă, avem de-a face cu mai multe regimuri tiranice, și oferă exemplul Iranului. „Respectiva țară dispune de unul dintre regimurile totalitare și acționează, de regulă, prin interpuși, adică prin intermediul mișcărilor teroriste. Acesta este și cazul Hamas, care acționează pentru a submina Israelul, singura democrație din Orientul Mijlociu”, a declarat Avramescu.

ADVERTISEMENT

Potrivit profesorului de științe politice, „România poate face multe lucruri în această privință, dar totul trebuie să înceapă cu schimbarea politicii externe, care ne definește ca stat și determină identitatea noastră internațională. În condițiile în care menții raporturi diplomatice cu țări conduse de regimuri bestiale, precum cel din Iran, atunci nu poți face altceva decât să intri într-un joc duplicitar, așa cum diplomația românească ne-a obișnuit, încă de pe timpul lui Nicolae Ceaușescu”.

„Știți cum spune românul, „și-n căruță, și în teleguță”. Vrem să ne apropiem și de democrațiile occidentale, dar dăm din coadă și pe lângă despoții din lumea arabă. Nu putem continua așa! Este cazul să punem piciorul în prag și să începem să fim solidari cu democrațiile veritabile. În cazul de față, trebuie să fim solidari, în primul rând, cu Israelul”, e explicat, categoric, Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT
Bombardament în Fâșia Gaza (sursa hepta.ro)
Bombardament în Fâșia Gaza (sursa hepta.ro)

„ONU tolerează de decenii întregi agresiunea împotriva Israelului”

Mai mulți experți sunt de părere că statul Israel este o democrație pusă în situația de a se lupta atât cu terorismul, cât și cu absolutismul. Din nefericire, sprijinul oferit de comunitatea internațională este unul firav. Cu toate, acestea, statutul Hamas de organizație teroristă este foarte bine cunoscut. 

Potrivit AFP, Consiliul de Securitate al ONU a organizat mai multe întâlniri de urgență, ale căror subiect a fost escaladarea conflictului, dar SUA, principalul aliat al Israelului, s-au opus adoptării unei declarații comune, pe care au considerat-o „contraproductivă”. Mai mult, jurnaliștii de la BBC consideră că „ONU se teme de un război la scară largă” și că, din acest motiv, organizația nu dorește să adopte o atitudine fermă.

ADVERTISEMENT

„De câteva zeci de ani, în această zonă, nu există un război declarat, cu acte în regulă. Eu nu înțeleg de ce ONU abia acum observă acest lucru. Este doar un război pe care statele arabe l-au declarat împotriva Israelului. Fie direct, fie prin intermediari, cum ar fi numeroasele grupări teroriste din Orientul Mijlociu, statele arabe acționează împotriva dreptului legitim al poporului israelian de a avea un stat. Iar ONU tolerează, de decenii întregi, acest scandal”, a punctat partenerul nostru de dialog.

Între tmp, conflictul escaladează noi cote și este greu de presupus stadiul în care se va ajunge. În noaptea de 13 – 14 mai, Israelul a lansat o ofensivă puternică, iar posturile TV străine, în frunte cu CNN, anunțau chiar și o posibilă invazie, în Fâșia Gaza.

Corupția din țara noastră, „mufată” la fenomenul similar din Orientul Mijlociu

Am încercat să aflăm cât de nocive sunt asupra omenirii aceste „războaie înghețate”, de genul celui care se află în desfășurare.  „Vă voi spune cât de mult rău fac ele României, pentru că aceste conflicte sunt „înghețate” nu fiindcă le-ar fi așezat Dumnezeu cu mâna, ci pentru că niște oameni extrem de răi, cu ghilimelele de rigoare, „elite”, economice și politice, extraordinar de corupte, extrag un beneficiu din această situație. Iar corupția din România este „mufată” direct la corupția din Orientul Mijlociu, dar și la aceea din alte zone ale lumii, cum ar fi Republica Populară Chineză”, și-a început explicația profesorul Avramescu.

Imediat, dumnealui a detaliat: „Uitați-vă la cât de mulți indivizi din România, cu munți de dosare penale, au legături directe – uneori chiar de familie – cu tipii corupți care provin din Orientul Mijlociu. Amintiți-vă de câte ori au apărut, ori în presă, ori prin tribunale, aceste personaje. Unii dintre acești indivizi au fost agenți ai Securității, cu buzunarele pline cu bani, care au derivat aceste averi, prin acte de corupție, din țara noastră către Orientul Mijlociu sau chiar pe relația directă România – Orientul Mijlociu”.

Unul dintre exemplele oferite de Cătălin Avramescu este Omar Hayssam, „care a trecut și pe la pușcărie”, dar și omul de afaceri Zaher Iskandarani, cercetat în mai multe dosare pentru trafic cu țigări și care ulterior a fost condamnat penal. Dar, dincolo de Omar, încarcerat pentru terorism și Zaher, „emirul contrabandiștilor”, Avramescu este de părere că „sunt o grămadă de oameni de acest gen și nu doar arabi. Avem și noi „faliții” noștri, români care și-au umflat buzunarele, precum hârciogii, tot pe relația cu Orientul Mijlociu, așa cum agenții Securității și ai Miliției au făcut grămezi de bani, prin intermediul actelor de corupție din Balcani”.

Avramescu a amintit, în acest sens, episodul traficului cu benzină din perioada războiului din fosta Iugoslavie și mai ales felul în care „au răsărit imediat vilele milițienilor și ale securiștilor. Multora le convine această situație, a conflicetelor înghețate. Sigur, ele sunt dureroase pentru cei care le trăiesc, dar pentru oamenii fără scrupule reprezintă un soi de mană cerească”.

Amintiri cu românii uciși în timpul „Intifadei” și umbra Teheranului

Potrivit interlocutorului nostru, dar și altor voci care s-au făcut auzite în spațiul public, dincolo de conflictul propriu-zis israeliano – palestinian, Iranul este una dintre forțele aflate în umbra acțiunilor teroriste din Gaza și nu numai.

„Oare ce s-ar face clericii corupți și iresponsabili care conduc Iranul, dacă nu ar exista Israelul? Ar trebui să guverneze normal, ca într-un stat civilizat! Realizați ce durere ar fi și în ce situație s-ar afla acești inși? Te pomenești că, mâine, poimâine, alegătorii iranieni vor începe să se întrebe ce performanță economică înregistrează regimul de la Teheran, sau cum sunt taxele. Atunci să vedeți ce probleme vor apărea”, și-a justificat ideea Cătălin Avramescu.

Expertul în geopolitică afirmă că Israelul este o țară aflată la 3.000 de kilometri depărtare, care încearcă să-și asigure dreptul la existență și a cărei legitimitate este negată de Iran. Iar pentru că Israelul este mult prea puternic pentru a fi atacat direct de regimul de la Teheran, atunci iranienii recurg la acești intermediari ai terorii, care sunt grupările de tip Hamas.

De altfel, Avramescu a redeschis o rană veche: „Nu mai discut despre un fenomen pe care autoritățile române l-au uitat. În urmă cu mai mulți ani, pe vremea așa numitei „Intifade”, mai mulți muncitori români au fost uciși de teroriștii Hamas, pe când lucrau la un gard, undeva, prin Israel. Procuratura nu a deschis niciun dosar, nimeni n-a cerut extrădarea și nu s-a deschis nici măcar o anchetă, în așa zisele „teritorii palestiniene”.

„Niciun procuror nu a mers la fața locului, pentru a lua pulsul situației. Totuși, câțiva cetățeni români au fost omorâți, iar ucigașii chiar au revendicat atentatul. Practic, când un cetățean român este ucis, autoritățile noastre încrucișează brațele pe piept!”, a conchis profesorul.

Yasser Arafat a rămas viu în memoria palestinienilor (sursa hepta.ro)
Yasser Arafat a rămas viu în memoria palestinienilor (sursa hepta.ro)

O administrație coruptă și iresponsabilă, instaurată de Yasser Arafat

Practic, având în vedere implicarea organizației Hamas, asistăm la o revenire pe tapet a fenomenului terorist. Întrebarea generală este dacă există posibilitatea de a asista și la acțiuni teroriste în alte zone ale lumii. Oare, spre deosebire de israelieni, noi, restul cetățenilor planetei, suntem feriți de asemenea pericole? Se pare că nu…

Încertitudinile persistă. Spre exemplu, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost demis la 14 iunie 2007 de către președintele palestinian Mahmoud Abbas, în încercarea de a contracara influența din ce în ce mai mare a organizației în teritoriile palestiniene. Este Haniyeh un disident? Sau este el contestat de o parte din palestinieni?

Cătălin Avramescu a evitat o concluzie clară pe marginea acestui subiect: „Nu putem specula cât de legitim este un asemenea personaj, nu doar din pricina faptului că în respectiva zonă nu există democrație, ci mai ales pentru că nu există transparență. Nu dispunem de anchete, sociologice sau jurnalistice, ca să nu mai vorbim despre faptul că nu există alegeri libere. Acolo se trăiește sub teroare. Încă de la Yasser Arafat încoace există o administrație coruptă, iresponsabilă. Așadar, nu știm dacă palestinianul de rând crede în asemenea personaje sau dacă a traversat o educație școlară decentă, pentru a putea judeca asemenea probleme”.

„De aici ar trebui începută reconstrucția, prin apariția unei sfere publice, în care să existe transparență și onestitate și în care politicienii să poată fi trași la răspundere. Din păcate, nu avem de a face cu o țară normală, ci cu teritorii aflate în derivă”, a continuat politologul.

Ura anti-occidentală, anti-democratică și anti-capitalistă, „miezul” problemei

Recentul raid, în timpul căruia nu mai puțin de 1000 de rachete au zburat din Gaza către Israel, a șocat opinia publică. Imediat, am pus „întâmplarea” și pe seama contextului istoric. La 14 mai este sărbătorită Independența „Țării sfinte”, iar nu peste multă vreme, la 24 mai, va avea loc Ziua Ierusalimului. În acest context dificil, israelienii își apără țara și instituțiile democratice.

„Nu trebuie să privim aceste atacuri drept rezultatul unui impuls de moment. Acele 1000 de rachete n-au apărut, pe loc, în depozitele Hamas. Ele au fost acumulate în decursul anilor. Mă întreb, oare cine a finanțat toate aceste operațiuni și nu a investit bani în școli sau în vaccinuri, pentru că, iată, tot se plângeau palestinienii că n-au vaccinuri?! Asistența medicală este praf, iar infrastructura este pulbere în acele teritorii. În schimb, ani în șir, băieții cumpărat rachete!”, a declarat Avramescu.

În opinia expertului în geopolitică, „avem de a face cu o ostilitate istorică. Dar atunci când folosesc termenul „isorică” nu înseamnă că ea este și justificată. Este o atitudine radicală antisemită, iar această ură nu-i vizează doar pe evreii din Israel, ci pe cei din toată lumea. Dar și pe restul oamenilor care, după mințile strâmbe ale unor lideri Hamas, și nu numai, îi ajută pe evrei”.

„Dacă evreii ar dispărea de pe fața pământului, pentru moment, Hamas s-ar simți mai bine. Însă, îmediat după aceea, vom observa un al doilea strat al urii pe care această grupare o cultivă de mai multă vreme, și anume ura anti-occidentală. Ura împotriva democrației, împotriva capitalismului… Toate aceste aspecte se leagă. În mintea întunecată a acestor organizații teroriste, dușmanul este un inamic complex. Un hibrid, format din gene capitaliste, europene, evreiești, liberale, individualiste și creștine”, a încheiat Cătălin Avramescu.

 

ADVERTISEMENT