News

Avertismentul serviciilor de informații din Ucraina: Rusia pregătește un atac asupra Republicii Moldova

Informațiile oferite de serviciile secrete ucrainene, preluate de presa internațională, indică faptul că Federația Rusă ar pregăti o invazie asupra Republicii Moldova.
02.05.2022 | 15:06
Avertismentul serviciilor de informatii din Ucraina Rusia pregateste un atac asupra Republicii Moldova
Cucerirea Republicii Moldova ar permite un atac către Odesa dinspre vest. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Publicația britanică The Times, care citează surse din interiorul serviciilor de informații ucrainene, dezvăluie într-un articol recent că Federația Rusă ia în calcul o extindere a conflictului din Ucraina către Republica Moldova.

Republica Moldova, în vizorul Moscovei

După cum indică informațiile oferite de spionii ucraineni, Federația Rusă ia în calcul deschiderea unui front către Ucraina printr-un atac din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste informații sunt reale, și la Moscova se fac planuri în acest sens, după ocuparea Republicii Moldova, armata lui Vladimir Putin ar putea lansa un nou atac către Odessa, de data aceasta dintre vest.

Aparent, spionii ucraineni vorbesc despre “o serie de indicii” care ar sugera un posibil atac rusesc asupra Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

“Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă rușii vor începe să preia controlul, vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea pentru Ucraina va fi una existențială”, explică sursa citată de jurnaliștii britanici.

Tensiunile din Transnistria, în creștere

După atacurile care au avut loc în Transnistria și pe care regimul de la Tiraspol le pune pe seama Ucrainei, în presa internațională au apărut speculații și analize legate de o posibilă invazie a Rusiei în Republica Moldova, justificată prin datoria Kremlinului de a proteja populația rusă din regiune.

ADVERTISEMENT

Printre cei mai vocali pe această temă se numără și Volodimir Zelenski, acesta atrăgând atenția asupra faptului că atacul asupra țării sale reprezintă un început al dorințelor de expansiune a Rusiei și că urmează capturarea altor țări.

Stefan Wolf, specialist în securitate internațională al Universității Birmingham din Regatul Unit, atrage atenția asupra faptului că Vladimir Putin ar putea să încerce să acapareze cât mai mult teritoriu, asta în ciuda rezistenței întâmpinate în Ucraina.

ADVERTISEMENT

“În scenariul de vis al lui Putin, da. Cucerește tot sudul Ucrainei, recunoaște Transnistria, și apoi stârnește mai multe probleme în restul Moldovei, inclusiv în Găgăuzia”, explică profesorul, vorbind despre zona care, în acest moment, are statutul de regiune autonomă în Republica Moldova.

Andrei Soldatov și Irina Borogan, cercetători ai Centrului de Analiză al Politicilor Europene, atrag atenția asupra faptului că Vladimir Putin nu este singurul actor care influențează deciziile Federației Ruse în războiul din Ucraina.

Mai exact, cei doi atrag atenția asupra faptului că ofițerii ruși au ajuns la concluzia că limitarea scopurilor invaziei în Ucraina reprezintă o eroare și că, date fiind ajutoarele primite de regimul de la Kiev, se află în conflict cu întreaga lume occidentală.

ADVERTISEMENT