News

Avertismentul sumbru al unui cunoscut virusolog: ”Va veni un al doilea val mult mai agresiv. COVID-19 suferă mutaţii rapid”

07.04.2020 | 13:13
Avertismentul sumbru al unui cunoscut virusolog Va veni un al doilea val mult mai agresiv COVID19 sufera mutatii rapid
ADVERTISEMENT

Specialiștii din medicină vin cu vești sumbre și spun că un al doilea val de COVID-19, mult mai agresiv, ar putea lovi planeta odată cu startul sezonului rece.

Avertismentul sumbru al unui cunoscut virusolog: ”Va veni un al doilea val mult mai agresiv”

Întreaga planetă speră ca pandemia de coronavirus să se încheie cât mai rapid, însă specialiștii vin cu vești sumbre și spun că un al doilea val de coronavirus ar putea afecta omenirea încă din lunile de toamnă și iarnă.

ADVERTISEMENT

Yves Gaudin, de profesie virolog şi director al Centrului National Francez de Cercetări Ştiinţifice, a dezvăluit într-un interviu pentru Le Figaro faptul că SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru boala Covid-19, va fi prezent în lume pentru cel puțin doi ani.

În opinia lui Gaudin, finalul izolării populației nu este unul echivalent cu încheierea pandemiei. Virusologul are vești proaste pentru SUA și Marea Britanie, acolo unde prognozează a se înregistra multe cazuri.

ADVERTISEMENT

”Este cert că sfârşitul izolării nu va fi sfârşitul pandemiei. Spre începutul sau mijlocul lunii mai, dezvoltarea epidemiei în Franţa nu va fi în aceeaşi etapă ca în celelalte mari ţări. Dacă măsurile luate aici au avut efectul scontat este probabil să existe, în acelaşi timp, încă multe cazuri în Statele Unite şi probabil în Marea Britanie.”

Gaudin: ”Virusul va avea efect redus în lunile calde, dar epidemia poate reveni în toamnă”

Specialistul francez merge pe ideea conform căreia COVID-19 va avea un efect mai scăzut în lunile de vară. Din păcate, previziunile acestuia pentru sezonul rece nu sunt de bun augur.

ADVERTISEMENT

Gaudin mizează pe intensificarea epidemiei de coronavirus încă din toamnă, atunci când temperaturile mai scăzute vor favoriza un nou val de îmbolnăviri.

”În ipoteza cea mai optimistă am putea avea câteva luni de răgaz. Sperăm că virusul ar avea un efect mai mic în lunile mai calde. Sistemul imunitar al oamenilor este apoi eficient, iar celebrele „micro-picături” ar fi mai puţin contaminante când vremea e însorită.

ADVERTISEMENT

În general pe numărul de cazuri în emisfera sudică, în special în Australia, care este relativ redus. Ar putea exista o sezonalitate a virusului care ar fi mai puţin contagios în perioadele calde şi astfel să treacă de la o emisferă la alta, cu o reluare a epidemiei în toamnă.

”COVID-19 suferă mutaţii rapid”

Și mai îngrijorătoare este previziunea lui Gaudin în ceea ce privește forma acestei maladii. Chiar dacă va apărea pe piață un vaccin contra COVID-19, Gaudin spune că virusul suferă mutaţii rapid, ceea ce poate influenţa durata de protecţie indusă de vaccinare.

”Indiferent cum evoluează epidemia, vor exista „clustere” de virus în unele ţări din întreaga lume chiar dacă este conceput un vaccin. Cu toate acestea, niciun vaccin nu a fost niciodată dezvoltat împotriva unui coronavirus. Această familie de virusuri suferă mutaţii în general destul de rapid, ceea ce poate influenţa durata de protecţie indusă de vaccinare.

Fără îndoială vor exista mutatii care vor afecta proteinele „S” sau „Spike”, prezente pe suprafaţa virusului, cele care recunosc receptorul de pe membranele celulelor umane şi permit eliberarea genomului viral din celulă.”, a mai spus francezul.

ADVERTISEMENT