News

Avertismentul unor părinți al căror copil a murit la doar 3 ani: “Vrem ca oamenii să înțeleagă severitatea acestui virus”

Avertismentul unor părinți al căror copil s-a stins din viață la doar 3 ani. Micuțul a fost răpus de un virus periculos și avea sistemul imunitar slăbit.
30.05.2023 | 08:14
Avertismentul unor parinti al caror copil a murit la doar 3 ani Vrem ca oamenii sa inteleaga severitatea acestui virus
Avertismentul unor părinți al căror copil a murit la doar 3 ani. Sursa foto: Freepik/DCStudio
ADVERTISEMENT

Doi părinți trec prin momente cumplite după ce și-au pierdut fiul, un copil de 3 ani, răpus de un virus sever, iar după deces și-au transmis avertismentul cu privire la gravitatea situației. Ce i s-a întâmplat băiețelului și ce au spus medicii.

Avertismentul unor părinți al căror copil a murit la doar 3 ani. Băiețelul, răpus de un virus periculos

Copilul, care “nu avea sistem imunitar”, a contactat virusul herpetic uman 6B (HHV-6B), din cauza căruia a suferit o inflamație a creierului. Băiețelul s-a stins din viață în luna martie, la spitalul de copii Great Ormond Street Hospital (GOSH) din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

HHV-6B este una dintre cele nouă tulpini ale virusului herpetic, fiind cauza bolii comune a copilăriei exantema subitem, care mai este cunoscută și sub numele de roseola sau a șasea boală.

Afecțiunea provoacă febră ușoară și erupții cutanate. Potrivit specialiștilor, aproximativ 70% dintre copii vor contacta această boală până la vârsta de trei ani. Cei mai mulți dezvoltă o imunitate naturală care previne reinfectarea ulterioară.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, reactivarea virusului este frecventă la pacienții cu transplant. Pentru cei care au sistemul imunitar slăbit, reinfectarea poate fi fatală.

Raffy Holliday urma un tratament pentru leucemie și primise un transplant de măduvă osoasă. Micuțul a trăit cu virusul timp de doi ani, înainte ca acesta să-i curme viața la numai trei ani.

ADVERTISEMENT

A suferit transplantul în 2020, după care a fost testat pentru alte trei tulpini ale virusului herpetic uman, printre care și Epstein Barr, care provoacă febra glandulară. Băiețelul a mai fost testat și pentru citomegalovirus, care provoacă mononucleoza, și adenovirus, care provoacă răceala comună.

Imogen Holliday, mama băiatului, în vârstă de 35 de ani, a spus că fiul ei nu va fi testat în mod normal pentru tulpina HHV-6B decât dacă va deveni neutropenic, adică atunci când un tip de celule albe din sânge (neutrofile) scad sub un anumit nivel și slăbesc foarte mult sistemul imunitar.

ADVERTISEMENT

“Nu ar trebui să fie realitatea noastră”

În urma transplantului, băiatul ducea lipsă de celule T. Acestea reprezintă un alt tip de celule albe din sânge, care ajută la protejarea organismului de infecții.

Mama băiatului le solicită acum celor de la Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie să adauge HHV-6 la lista de teste virale săptămânale pe care trebuie să le facă pacienții care au suferit un transplant. Femeia a mai spus că nu există indicii că Raffy ar fi contactat virusul în spital, deoarece acesta este foarte frecvent în rândul celor mici.

“Raffy nu avea un sistem imunitar. Nu avea nimic care să lupte împotriva virusului. Acesta a progresat din sângele său în organele sale și a devenit foarte periculos.

HHV-6B este cea mai frecventă formă reactivată a virusului herpetic post-transplant, așa că nu înțeleg de ce nu îl testează. Este frustrant.

Spitalul ne-a spus că în mod normal nu văd HHV-6B să facă ceea ce i-a făcut lui Raffy, dar poate și a făcut-o. Nu-l mai avem pe fiul nostru din cauza asta.

Nu te poți pregăti pentru pierderea unui copil. Nu-ți imaginezi că ți se va întâmpla ție. Nu ar trebui să fie realitatea noastră, dar, din păcate, așa este.

Vrem ca oamenii să înțeleagă severitatea acestui virus. Este oportunist și nu este specific celulelor. Va infecta și va prelua tot felul de celule diferite. Și poate trăi în stare latentă în organism”, a transmis mama băiatului, potrivit Mirror.

Ce a pățit micuțul din cauza virusului

După transplant, Raffy a stat mai mult de șapte luni fără să fie testat sau monitorizat pentru HHV-6B. În tot acest timp, virusul i-a provocat mai multe afecțiuni. Băiețelul a avut colită ulcerativă, hemoragii intestinale, ulcere externe, dar și răni în gură.

De asemenea, micuțul a mai avut, din cauza virusului, și două episoade de pancreatită, un cheag de sânge, moartea țesutului din splină, o hemoragie între creier și craniu și convulsii.

Împreună cu soțul ei, James (32 de ani), femeia, care este mama a patru copii, a ieșit în stradă pentru a-i încuraja pe oameni să semneze petiția ei. Va merge la NHS (Serviciul Național de Sănătate) atunci când petiția va strânge 10.000 de semnături.

ADVERTISEMENT