News

Avertismentul unui celebru medic. Ei sunt cei mai expuși români la infecția cu coronavirus

20.05.2020 | 08:11
Avertismentul unui celebru medic Ei sunt cei mai expusi romani la infectia cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Coronavirusul afectează într-o măsură mai mare anumite categorii de persoane, medicul Dragoş Vinereanu, președintele Societăţii Române de Cardiologie, avertizând că persoanele care suferă de boli cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu COVID-19.

Persoanele care au boli cardiovasculare, printre cele mai expuse infecției cu noul tip de coronavirus

Cunoscutul medic român Dragoș Vinereanu a susținut în urmă cu câteva zile la conferința de primăvară online organizată de Societatea Română de Cardiologie că există o categorie de persoane expusă riscului infectării cu noul tip de coronavirus care nu a fost luată în calcul.

ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Cardiologie a declarat că persoanele care suferă de boli cardiovasculare sunt predispuse riscului infectării cu COVID-19, insistând pe testarea acestora atunci când ajung la spital.

„Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinţa de primavară, pe care am susţinut-o în ultimele cinci zile (…) şi stau în felul următor: bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităţilor legate de bolile cardiovasculare”, a declarat Dragoș Vinereanu în conferința care a avut loc marți, 19 mai, informează Agerpres.

Dragoș Vinereanu susține testarea persoanelor care suferă de boli cardiovasculare

De asemenea, celebrul medic român a mai declarat că este foarte important ca persoanele care suferă de boli cardiovasculare să fie testate pentru noul tip de coronavirus atunci când ajung la spital pentru internare.

ADVERTISEMENT

Dragoș Vinereanu a mai spus că a făcut un demers în acest sens cerând Direcţiei de Sănătate Publică şi Ministerului Sănătăţii înscrierea bolilor cardiovasculare pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testate atunci când ajung într-o instituție medicală.

„Patologia cardiovasculară (…) se poate decompensa în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2, de aici importanţa testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular şi noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a completat medicul primar de Cardiologie.

ADVERTISEMENT

Cunoscutul doctor nu este singurul care crede că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, ci și consilierul Diana Loreta Păun este de aceeași părere.

Consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale a declarat că bolile cardiovasculare pot fi evitate prin prevenție, însă pentru acest lucru oamenii trebuie să evite factorii de risc comportamentali printre care se numără stilul de viață și obiceiurile nesănătoase.

 

 

ADVERTISEMENT