News

Avertismentul unui climatolog: “Ingredientele de formare a tornadelor există în orice regiune a României”

02.05.2019 | 12:34
Roxana Bejariu spune că vom mai asista la tornade puternice în România

Tornada din Călărași a intrat în atenția românilor pentru că a fost una dintre cele mai violente din ultimii ani. Vârtejul format în Drajna nu este ceva nou pentru țara noastră, însă de data aceasta a provocat pagube materiale, afectând mai multe locuințe din comunele din Călărași, cât și un accident rutier pe Autostrada 2 (Soarelui).

Roxana Bojariu: De ce se formează tornadele în România?

Climatologul Roxana Bojariu de la ANM susține că astfel de tornade se pot produce în orice moment în Europa, respectiv în România și că trebuie să fim pregătiți de aceste efecte ale încălzirii globale tot mai evidente. Faptul că România are deschidere la Marea Neagră este un factor agravant pentru producerea tornadelor, căci vorbim despre foarte multă umiditate și curenți de aer puternici.

De altfel, în urma analizelor făcute de experții climatologi, s-a constatat că tornade tot mai puternice se produc în partea de sud-est a Europei, în mod neobișnuit. Tornadele se pot forma în orice regiune a Europei, deci în orice regiune a României. E adevărat că, dacă ne referim la Româniaobservațiile de până acum sugerează o frecvență mai mare de producere a tornadelor în regiunile de sud-est.

Tornada din Călărași a smuls mai multe acoperișuri în comuna Dragalina

Care este legătura dintre topirea ghețarilor de la poli și vremea din România?

Vecinătatea Mării Negre (sursă suplimentară pentru umiditatea atmosferică) și orientarea arcului carpatic (ce direcționează transporturile de aer arctic spre Bărăgan și Doborgea) sunt factori care contribuie la generarea condițiilor de instabilitate puternică a atmosferei”, a declarat Roxana Bojariu pentru edupedu.ro.

Mulți se întreabă de ce este România afectată de topirea ghețarilor de la poli, iar meteorologul susține că, teoretic, o legătură de cauzalitate există. Bojariu susține că această topire accelerată strică echilibrul climatic la nivel global, iar un prim efect este împingerea aerului cald spre latitudini tot mai înalte, în același timp cu aerul rece care ”migrează” spre sud.

Specialistul ANM mai precizează că în România există condiții pentru formarea tornadelor indiferent de regiune. Ingredientele de formare a tornadelor există nu doar în America de Nord, ci în majoritatea regiunilor oceanice/marine (și atunci vorbim de trombe) sau continentale”, completează specialistul.

Bojariu mai spune că modificările la care asistăm sunt provocate de oameni. S-a ajuns la fenomene meteo tot mai extreme din cauza emisiilor gazelor cu efect de seră la nivel internațional. Aici a dus, de fapt, industrializarea la nivel global, iar oamenii trebuie să se acomodeze cu noile fenomene sau chiar cu schimbarea anotimpurilor.