Războiul hibrid al Rusiei ar putea provoca pierderi „substanțiale”, afirmă un înalt oficial NATO. Moscova a intensificat atacurile neconvenționale împotriva Occidentului, de la invadarea Ucrainei, în 2022.
Campania Rusiei de război hibrid împotriva țărilor NATO se apropie de punctul de a provoca pierderi „substanțiale”, a avertizat un oficial de rang înalt al Alianței Nord Atlantice. „Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este că unul dintre aceste atacuri ar putea pătrunde de-o manieră masivă”, a declarat James Appathurai, adjunct al secretarului general al NATO și responsabil cu amenințările hibride și cibernetice, într-un interviu publicat duminică pentru Sky News.
„Există o perspectivă reală ca unul dintre aceste atacuri să provoace un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte importante”, a declarat Appathurai, scrie și Politico. De la invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, Rusia lui Vladimir Putin și-a intensificat campania de așa-numite atacuri hibride – cum ar fi incendierea, campaniile cibernetice și de informare sau sabotajul – în întreaga Europă.
Printre exemplele recente se numără presupusa tăiere a unor cabluri energetice și de comunicații în Marea Baltică, pe care ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a descris-o drept „sabotaj”. În acest caz, ca și în multe alte exemple de atacuri hibride, este dificil pentru guverne să atribuie rapid și definitiv atacurile Moscovei.
Pistorius a avertizat la începutul acestei luni cu privire la amenințarea pe care o reprezintă președintele rus Vladimir Putin. „Putin se angajează în atacuri hibride, iar Germania este în centrul atenției în special”, a declarat Pistorius într-un interviu acordat grupului media Funke. „Ne cunoaște bine, Putin știe cum să ne păcălească”, a spus Pistorius. „Ignorarea acestei amenințări pentru că ne face să ne simțim inconfortabil nu o va diminua, ci mai degrabă o va face mai mare”, a adăugat el.
Țările nordice au fost în stare de alertă din cauza avertismentelor agențiilor europene de informații cu privire la posibile sabotaje rusești ale cablurilor electrice, turbinelor eoliene și conductelor de gaze. Numărul acestor tipuri de atacuri a atins un nivel care ar fi fost considerat anterior „absolut inacceptabil”, a declarat James Appathurai. „Cu siguranță putem număra zeci. Până la 100 cu siguranță. Dar apoi există o mulțime de comploturi dejucate”, a spus el.
În opinia sa, creșterea numărului de atacuri este un răspuns al Kremlinului la sprijinul militar occidental pentru Ucraina, precum și la convingerea că Occidentul este antirus – ceea ce, potrivit oficialului NATO, nu este adevărat – și încearcă să împiedice Moscova să își atace vecinii. „Acest lucru este adevărat. Deci nu le place ceea ce facem, dar ne văd și ca pe un inamic. Și situația se înrăutățește”, a declarat Appathurai.
Andri Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a avertizat duminică că Rusia își poate intensifica tacticile de război hibrid dincolo de sabotarea infrastructurii europene. „Merită să luăm în considerare riscurile apariției amenințărilor hibride la frontiere”, a scris Yermak într-o postare pe Telegram. „Flota din umbră care sabotează cabluri ar putea să nu fie singura astfel de amenințare din partea Federației Ruse”. Rusia a negat anterior acuzațiile de sabotaj, hacking și asasinat.
Întrebat dacă îi este teamă că un presupus atac hibrid rusesc ar putea depăși un prag care ar determina NATO să invoce răspunsul său colectiv în temeiul Articolului 5 – prin care un atac asupra unuia este considerat un atac asupra tuturor – și să intre în război cu Rusia, James Appathurai a spus: „Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este faptul că unul dintre aceste atacuri, așa cum am spus, ar putea pătrunde într-un mod masiv”.
El a arătat o încercare a Rusiei în 2018 de a-l ucide pe Serghei Skripal, un fost agent dublu rus, și pe fiica sa Iulia, în Salisbury, folosind un agent neurotoxic, Noviciok, care conținea suficientă otravă pentru a ucide potențial mii de oameni. „Prin urmare, există o posibilitate reală ca unul dintre aceste atacuri să provoace un număr semnificativ de victime sau pagube economice foarte importante”, a declarat Appathurai.
Oficialul NATO a adăugat: „Și apoi, ceea ce nu ne dorim este să ne aflăm într-o situație în care nu ne-am gândit la ce vom face în continuare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vom pune toate acestea în practică. Și asta include elementele militare ale răspunsului”.
Echipa lui James Appathurai actualizează o strategie NATO pentru a înțelege, descuraja și contracara războiul hibrid, elaborată ultima dată în 2015, când amenințarea era foarte diferită. Activitatea include un nou efort al Alianței de a planifica toate atacurile hibride suspectate din partea Rusiei și a altor actori ostili, inclusiv China, Iranul și Coreea de Nord, pentru a înțelege mai bine amploarea și domeniul de aplicare al provocării.
Politica actualizată – care urmează să fie convenită în cadrul unui summit în 2025 – va stabili, de asemenea, modul în care NATO poate descuraja mai bine agresiunea și cum ar trebui să răspundă – având în vedere că orice acțiune a Alianței ar putea fi considerată o escaladare. „Vedem astăzi ceea ce ar fi fost total inacceptabil acum cinci ani, dar ne-am cam obișnuit cu asta.Și este foarte periculos. Așadar, dorim să stabilim o linie de bază acum, apoi să prevenim escaladarea, să o gestionăm dacă se întâmplă, dar și să lucrăm la dezamorsarea situației”, a precizat James Appathurai.
De la înființarea sa în 1949, aliații NATO au încercat să descurajeze Uniunea Sovietică, și acum Rusia, să lanseze atacuri militare convenționale pe teritoriul lor. Există o linie roșie clară – bine înțeleasă de ambele părți – privind modul în care orice fel de atac armat ar putea declanșa un răspuns colectiv în temeiul Articolului 5.
Alianța a declarat că ostilitățile hibride – care sunt în mod deliberat dificil de atribuit și ar putea fi desfășurate de infractori care acționează fără să vrea în numele serviciilor de informații ruse – ar putea atinge nivelul unui atac hibrid care ar putea necesita același tip de răspuns armat.
Cu toate acestea, pragul nu este clar. În ceea ce privește necesitatea ca NATO să explice mai bine Rusiei care sunt liniile sale roșii privind războiul hibrid, Appathurai a declarat: „Ceea ce trebuie să facem acum este să fim mai clari între noi și apoi să decidem cum comunicăm acest lucru și rușilor, că există zone interzise”.