News

Avertismentul unui medic din Alba. Numărul infectărilor Covid, mai mare decât cel raportat: „E haos!”

24.11.2020 | 16:16
Avertismentul unui medic din Alba Numarul infectarilor Covid mai mare decat cel raportat E haos
ADVERTISEMENT

Un medic de familie din Alba Iulia susține că numărul real de bolnavi Covid-19 este cu mult peste cel prezentat de autorități.

„Este haos. Numărul real de bolnavi COVID este cu mult peste cel prezentat de autorităţi”, anunță Mădălina Vesa.

ADVERTISEMENT

Medicul a anunțat că în prezent monitorizează 50 de bolnavi Covid-19, dintre care doar 20 s-au testat.

Medicul de familie Mădălina Vesa anunță că numărul real de infectări cu Covid-19 este mult mai mare decât cel raportat oficial

Mădălina Vesa a dat exemplul unei familii unde există o singură persoană testată pozitiv Covid-19, din motive financiare, deși cu siguranță toată lumea are această boală. „Dintr-o familie cu 4 membri se testează doar unul (contracost sau nu) deşi toţi 4 au simptome. Pe ceilalţi 3 nu îi pot declara covid pentru că nu au test covid”, a remarcat femeia.

ADVERTISEMENT

Dacă interesează pe cineva (din autorităţi) ce se întâmplă în realitate: numărul de bolnavi Covid este cu mult peste numărul prezentat de autorităţi.

Există mai multe categorii de bolnavi: o categorie sunt cei care sunt angajaţi şi au nevoie de concediu medical pentru a sta acasă în izolare, în consecinţă trebuie să se testeze PCR (doar acest test este recunoscut de autorităţi şi doar aşa primesc decizii de izolare şi se pot elibera concedii medicale de izolare – contează tipul concediului penru că plata salariului şi numărul de zile de concediu diferă). O altă categorie este cea care nu are nevoie de concediu medical (CM) dar sunt oameni corecţi şi se testează (vor să cunoască realitatea, vor să existe o statistică corectă). Altă categorie sunt cei care muncesc pe cont propriu (proprii angajaţi) – aceştia nu vor să se testeze”, a explicat femeia.

ADVERTISEMENT

Medicul de familie a remarcat că cetățenii nu folosesc toți același tip de test, motiv care ascunde adevărata cifră a infectaților cu Covid-19.

„Tot din categoria acestora sunt unii care se testează dar în privat ( IgM sau alte teste rapide) şi nu prin test PCR (adică, aceste teste nu intră la numărătoare- dacă ai un test pozitiv trebuie repetat un PCR că să intri pe filera DSP). Dintr-o familie cu 4 membri se testează doar unul (contracost sau nu) deşi toţi 4 au simptome. Pe ceilalţi 3 nu îi pot declara covid pentru că nu au test covid. O altă problema este că oamenii au simptome minime şi de-abia după câteva zile (uneori o săptămână) se îngrijorează şi mă anunţă. Dacă sunt anunţată după ora 12 trebuie să aştept a 2-a zi pentru a face programarea la testare. Programarea durează 2 zile.

ADVERTISEMENT

Deci boala o are de 6 zile, mai sta încă 2, se testează şi primeşte 14 zile de stat la domicliu, când în mod normal ar trebui să stea doar 6 zile (binenţeles că se prelungeşte concediul dacă starea de sănătate este alterată, dar puţine cazuri sunt de acest gen). Din aceasta cauza mulţi aleg să nu se mai testeze. Dragi politicieni, este cazul să schimbaţi protocoalele. Aţi început bine, dar din vară aţi scapăt totul de sub control, iar acum este haos. Eu nu monitorizez în acest moment doar 20 de pozitivi, ci vreo 50. Ce soluţii îmi daţi pentru cei 30?”, a scris medicul.

ADVERTISEMENT