News

Avertismentul unui reputat medic englez: Persoanele vaccinate contra COVID-19 pot răspândi virusul

25.01.2021 | 15:44
Avertismentul unui reputat medic englez Persoanele vaccinate contra COVID19 pot raspandi virusul
ADVERTISEMENT

Persoanele care au primit vaccinul contra COVID-19 ar putea transmite virusul și altora și ar trebui să continue să respecte regulile de prevenție, avertizează profesorul Jonathan Van-Tam, înalt oficial în domeniul sănătății din Marea Britanie.

Potrivit medicului, este posibil să se contracteze virusul în perioada de două până la trei săptămâni după ce a fost administrată doza de vaccin.

ADVERTISEMENT

Van-Tam a subliniat că oamenii de știință „nu cunosc încă impactul vaccinului asupra transmiterii” virusului. Vaccinurile oferă „speranță”, dar ratele de infecție trebuie să scadă rapid, a mai precizat el.

„Niciun vaccin nu a fost vreodată” 100% eficient

Potrivit lui Johnatan Van-Tam „niciun vaccin nu a fost vreodată” 100% eficient, deci nu există o protecție garantată. Este posibil să se contracteze virusul în perioada de două până la trei săptămâni după administrarea dozei, a spus el – și este „mai bine” să se permită „cel puțin trei săptămâni” pentru ca un răspuns imun să se dezvolte pe deplin la persoanele în vârstă.

ADVERTISEMENT

“Chiar și după ce ați primit ambele doze de vaccin, puteți da COVID-19 altcuiva și lanțurile de transmitere vor continua”, a spus prof. Van-Tam, citat de BBC.

“Dacă vă schimbați comportamentul, ați putea răspândi în continuare virusul, menținând numărul de cazuri ridicat și punând pe alții în pericol, care au nevoie și ei de vaccin, dar care sunt mai la coada listei”, a continuat el.

ADVERTISEMENT

Atât vaccinurile Pfizer/BioNTech, cât și vaccinurile Oxford/AstraZeneca necesită două doze, iar cifrele reflectă până acum efectele administrării primei doze.

Săptămâna trecută, persoana specialiștii din Israel au declarat că prima doză de vaccin Pfizer ar putea să nu fie atât de eficientă de eficientă pe cât susțin raportările.

ADVERTISEMENT

Israelul are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume împotriva coronavirusului, oamenii de știință urmărind cu atenție datele partajate de această țară pentru a analiza cât de eficient este vaccinul atunci când este administrat întregii populații.

Ministrul Sănătății din Israel, Yuli Edelstein, a declarat că unele persoane „se îmbolnăvesc încă” de COVID după ce au primit prima doză de vaccin, dar a spus că există „semne încurajatoare ale unor forme mai puțin severe ale bolii, mai puțini oameni spitalizați după prima doză”.

ADVERTISEMENT