News

Avertismentul unul meteorolog privind fenomenele extreme: “Nu recunoaştem această planetă”

15.05.2019 | 11:15
Avertismentul unul meteorolog privind fenomenele extreme Nu recunoastem aceasta planeta

Un meteorolog a declarat că nu mai recunoaște planeta pe care trăiește, după ce a aflat că nivelul de dioxid de carbon este cel mai ridicat din istoria omenirii, iar fenomenele meteo extreme se înmulțesc văzând cu ochii! Oamenii de știință spun că efectele sunt devastatoare, iar creșterea concentrației de dioxid de carbon se datorează tăierii pădurilor și arderea combustibililor! Cercetătorii au făcut studii care le-a arătat ce va păți planeta, dacă temperatura va crește cu un grad Celsius!

Fenomenele extreme se vor înmulți, dacă temperatura globală va crește cu un grad!

„Nu recunoaștem această planetă”, a fost reacția vehementă a unui meteorolog atunci când a constatat schimbările climatologice observate la nivel global. Mai exact, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă este la cel mai ridicat nivel din ultimii 800 de mii de ani, dinaintea evoluției la homo sapiens. Omenirea va ajunge să “respire” aerul expirat, susțin specialiștii.

Potrivit stației de meteorologie Maua Loa din Hawaii, concentrația de CO2 din atmosferă este de peste 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens, notează CNN.

Fenomene meteo extreme

Cel mai ridicat nivel de dioxid de carbon din ultimii 800 de mii de ani!

Meteorologul Eric Holthaus a transmis un mesaj pe Twitter în care își exprimă uimirea față de nivelul ridicat de dioxid de carbon. „Este prima oară în istorie când atmosfera planetei a ajuns la 415 ppm de CO2”, a transmis omul de știință.

O altă perioadă din istorie când concentrația de CO2 a crescut foarte mult a fost în perioada Pliocen, acum 3 milioane de ani, când se presupune că temperaturile erau cu 2-3 grade mai mari ca acum, informează digi24.ro. Cu toate astea, nivelul de dioxid de carbon ar fi ajuns atunci la un maxim de 400 ppm. Atunci, Arctica era acoperită de copaci, nu de gheață, iar vara, temperaturile din nord ar fi ajuns la 15 grade Celsius.

Nivelul mare de CO2 din atmosferă, cauzat de arderea combustibililor și de tăierea pădurilor, împiedică Pământul să-și urmeze ciclul natural de răcire. Aceasta este explicația creșterii nivelului de dioxid de carbon. Căldura rămâne blocată în atmosferă, iar astfel temperaturile cresc, iar efectele sunt devastatoare pentru întreaga Planetă. Temperatura a crescut deja cu un grad. Dacă va mai crește cu încă un grad, cercetătorii spun că vom avea parte de mai multe fenomene meteo extreme, iar bolile ar deveni și mai greu de tratat și se vor răspândi mult mai repede!